Bývalý výchovný ústav Králíky Foto. archiv

Město Králíky se brání žadatelům o azyl, policisté a úředníci zrušili účast na diskuzi s občany

Sleduje se to jako detektivka, ale je to skutečnost a týká se skutečných lidí. Stát pojal záměr do malebného města Králíky nedaleko Králického Sněžníku se čtyřmi tisíci obyvateli vždy na devět měsíců nastěhovat 120 – 200 žadatelů o azyl v České republice. Lidé ve městě protestují. Starostka Králíků je uklidňuje, že cizinci stejně odejdou do Prahy.

Ve středu 2. prosince v podvečer lze ve městě  Králíky čekat bouřlivé setkání samosprávy s hejtmanem Pardubického kraje a občany. Na programu je otevření pobytového centra pro žadatele o azyl ve městě. Původně se akce měli zúčastnit vysocí státní úředníci.„V souvislosti se situací týkající se budoucnosti areálu bývalého DVÚ v Králíkách a množstvím otázek v této situace si vás dovolujeme pozvat na setkání s 1. náměstkem ministra vnitra, ředitelem Krajského ředitelství Policie ČR, ředitelem Služby cizinecké policie ČR, vedoucí Pobytového střediska Správy uprchlických zařízení v Kostelci nad Orlicí a dalšími, kteří Vám odpoví na vaše otázky,“ stálo na pozvánce minulý týden. Účast byla ovšem v pondělí zrušena.

Podle původního záměru ministerstva vnitra mělo být pobytové středisko pro žadatele o mezinárodní ochranu v České republice otevřeno v březnu příštího roku. Za tím účelem požádalo ministerstvo o převod budovy bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách z ministerstva školství. Z ústavu mělo vyrůst pobytové středisko pro žadatele o azyl, kde by žadatelé strávili šest až devět měsíců. Držitelé azylu by poté mohli odejít na místo podle svého rozhodnutí. Pobyt v Králíkách by se odehrával ve volném režimu a občanům města bylo přislíbeno navýšení počtu policistů a strážníků o 22 osob.

Králíky, město Alláha a rasového napětí

Reakce mnohých obyvatel Králíků na sebe nenechala dlouho čekat stejně jako interpelace ve věci králických občanů v Poslanecké sněmovně Parlamentu, kde padalo: „Kde vyroste muslimská komunita, tam se sníží cena nemovitostí. Premiére Sobotko, jak zaručíte, že nejde o teroristy? Zkušenost západní Evropy prokázala, že muslimové jsou neintegrovatelní.“ A to i přesto, že nikde ani slovem nezaznělo, že do města Králíky by měli být přesídleni muslimové nebo arabové.

Na oficiální stránce města se začali občané doslova přebíjet argumenty: „120 imigrantů s volným pohybem po městě. Bez práce, bez cíle. S naprosto jinou (ne)kultůrou. Mladých zdravých mužů s přirozenými tělesnými potřebami bez žen. A s naprosto neevropským pohledem na ženy a na káfiry (nevěřící). To považuji za naprosto tragickou bezpečnostní hrozbu. Slíbených 15 policistů a 7 strážníků navíc (sloužících na 4 směny) nemá šanci na této situaci cokoliv změnit“ proti „Napadlo vás zamyslet se nad tím, kdo je uprchlík, než je předem začnete odsuzovat a očerňovat je z terorismu, kradení nebo znásilňování? Čím to je, že předem odsoudíte člověka, který hledá pomoc? Zahoďte předsudky a zkuste se na situaci podívat s odstupem. Nemyslím, že by uprchlíci měli negativní dopad na dění ve městě a nemyslím si, že by se s náměstí stala válečná zóna. Kde jste vzali, že se jim budeme podřizovat? V našem státě samozřejmě platí naše zákony a zvyky.“

Nezapadl ani argument o ceně nemovitostí: „A pak je tu další věc o které se moc nemluví a při tom je to dosti důležité. A to cena našich nemovitostí. Jak se zřídí imigrační středisko, cena nemovitostí začne klesat. A postupem času se situace bude zhoršovat. Vzhledem k situaci budou mít banky čím dál větší nechuť poskytovat v Králíkách hypotéky. Mladí začnou odcházet ještě ve větším počtu než teď. Kdo by chtěl žít ve městě plném imigrantů, policejních kamer, Alláha a rasového napětí, které zákonitě přijde, kde se nevyplatí investovat do vlastního bydlení,“ upozornil občan Králíků.

Dopis starostky bez naděje, nikdo neví, kdo se nastěhuje

Do rozvíjející se diskuse zastánců a odpůrců azylantů se v tu chvíli vložila starostka Králíků Jana Ponocná: „Protože vidím, že zde probíhá čilá diskuse obou táborů názorového spektra, což považuji za velmi dobré, rozhodla jsem se také přispět svou výzvou. Chtěla bych apelovat na Vás, občany města a místních částí, kteří jste ochotni poslouchat a číst informace, které Vám dáváme, abyste nepodléhali panice, nekonstruovali různé konspirační teorie a nenechali se uvrhnout do stavu neustálého strachu. Svět se bohužel mění velmi hekticky a ne vždy se jedná o změny, které jsme schopni přijmout a taky ne vždy je můžeme ovlivnit,“ napsala občanům výzvu, ze které vyplývá, že město Králíky bylo státem jednoduše postaveno před hotovou věc. Město navíc nemá žádnou zákonnou možnost, jak rozhodnutí státu zvrátit.

Z výzvy starostky rovněž plyne, že občanům nikdo neřekl, kdo jsou ti lidé, kteří projevili zájem usídlit se v jejich městě a v naší zemi. Možná to budou rodiny. A nebo také ne: „Je však třeba si uvědomit, že v Králíkách nebudou pobývat nelegální imigranti, kteří v současné době putují Evropou. Budou zde lidé, kteří požádali Českou republiku o poskytnutí azylu, pravděpodobně rodiny s dětmi, tedy lidé, kteří nás žádají o pomoc. Vstoupí na české území legálně. Před příchodem do Králík projdou tříměsíčním pobytem v přípravném zařízení, např. v Zastávce u Brna, kde budou prověřeni z hlediska bezpečnosti a zdravotního stavu,“ vysvětluje Jana Ponocná.

Stejně odjedou do Prahy

Podle jejích slov v případě, že azyl dostanou, bude na jejich rozhodnutí, kam půjdou. „Mohou se usadit kdekoliv v naší republice a podle dlouhodobých zkušeností je nejpravděpodobnější, že odejdou do Prahy nebo jiného většího města. Není však vyloučeno, že se jednotlivci rozhodnou v Králíkách zůstat, to však již bude ve stejném režimu, v jakém zde pobývají občané jiných národností, kterých zde žije víc, než si myslíme,“ napsala občanům starostka Jana Ponocná, kterou za to někteří vyzývají k rezignaci.

Mezitím události nabraly takový spád, že samo ministerstvo vnitra v pondělí ohlásilo, že otevření střediska bylo odloženo po jednání se zástupci samosprávy. Kampaň proti středisku azylantů vede hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) s argumentem, že středisko poškodí rekreační oblast ústecko-orlicka, která je srovnatelná se Šumavou nebo Krkonošemi. Hejtman Netolický se středečního setkání s občany zúčastní.

Svoji účast na středečním setkání k záměru vlády otevřít pobytové centrum pro azylanty v Králíkách ale zcela zrušily podle informace starostky na pokyn ministra vnitra policejní a ministerské špičky.

Irena Válová