Zaměstnanci Vězeňské služby Ilustrační foto: archiv

Návrh rozpočtu na rok 2016: Vězeňské službě chybí přes 300 milionů

Aktuální počet vězňů se v ČR blíží stavu, který předcházel amnestii prezidenta Václava Klause, vyhlášené k 20. výročí vzniku České republiky. Podle údajů Vězeňské služby ČR (VS) dosahuje počet vězněných osob 20 500. Ze studie institutu Idea Cerge EI vyplývá, že se nyní dá očekávat nárůst o dalších 2300 vězněných osob. Jak však zjistila Česká justice, v návrhu rozpočtu na rok 2016 se však pro VS místo navýšení počítá s poklesem výdajů, a to na provozní výdaje a platy.

Nejedná se přitom o žádnou malou částku. V návrhu rozpočtu MSp, v kapitole „Nezohledněné požadavky uplatněné MSp“, se uvádí, že na navýšení platů příslušníků a občanských zaměstnanců VS bude chybět přes 187 mil. Kč a na provozní výdaje 120 mil. Kč. To je dohromady bezmála polovina částky, kterou se pro resort nepodařilo ministrovi Robertovi Pelikánovi (ANO) vyjednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a vládou. Podle údajů MSp bude dále chybět např. 100 mil. Kč na znalecké posudky podle § 3033 nového občanského zákoníku, tedy posouzení způsobilosti k právním úkonům, 50 mil. Kč na práce spojené s přípravou výstavby justičního areálu v Ústí nad Labem, 20 mil. Kč na vyřešení dislokace OS Praha 5, 20 mil. Kč na „umístění NS Brno“, ale třeba i přes 86 mil. Kč na platy zaměstnanců soudů a státních zastupitelství.

Asi nejpalčivěji však s ohledem na stav českých věznic a nárůst počtu vězněných osob bude chybět oněch 120 mil. Kč na provozní výdaje ve VS. To znamená například na nákup potravin pro stravování vězněných osob a chovanců, výdaje na plynulý a nepřetržitý provoz věznic a vazebních věznic, a to jak výdaje provozně technické (nákup vody, paliv a energií), tak výdaje představující zajištění nepřetržité péče o vězněné osoby (oděvy, obuv, prádlo, léky a zdravotnický materiál, potřeby pro hygienickou péči, praní prádla, deratizace, odvoz odpadků, revize apod.). Zkrátka však mohou přijít i příslušníci VS, neboť sem spadají i výdaje na pořízení a obměnu jejich výstroje a výzbroje. Jako alarmující se pak jeví to, že do této kapitoly, na kterou není v rozpočtu na rok 2016 pamatováno, spadají i „výdaje podmiňující bezporuchovou funkčnost bezpečnostních zařízení zajišťujících střežení a přepravu vězněných osob i ostrahu vězeňských objektů a pracovišť“.

V samotném návrhu rozpočtu MSp na rok 2016, který má Česká justice k dispozici a s nímž se měli možnost seznámit již poslanci ústavně právního výboru, se konstatuje: „Celková roční potřeba ostatních věcných výdajů bude závislá především na skutečném vývoji cen potravin, vody, plynu, elektřiny, pohonných hmot, dodavatelských služeb, výše DPH a počtu vězněných osob. S ohledem na výrazný meziroční pokles rozpočtu ostatních věcných výdajů je však již nyní zřejmé, že stávající navrhovaný objem bude zcela nedostatečný.“

(epa)