Pardubická pobočka krajského soudu získá v září vlastní budovu

V září příštího roku by měla být dokončena generální rekonstrukce a modernizace objektu bývalé Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích pro potřeby krajského soudu. Jeho pardubická pobočka dosud sídlí v pronajatých prostorách.

Ani po přemístění do nového sídla ale samostatný krajský soud v Pardubicích nevznikne, sdělila Adriana Kocmanová z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. „Pro pracovníky pobočky krajského soudu bude budova dostatečná. Pro plnohodnotný krajský soud v Pardubicích je kapacitně nedostatečná,“ uvedla.

Pobočka královéhradeckého krajského soudu vznikla v Pardubicích v roce 2003. Nejtěžší zločiny, například vraždy, se ale dál rozhodují v Hradci, mimo jiné kvůli existenci vazební věznice v tomto městě. Eskortovat z ní souzené do Pardubic by bylo příliš složité a riskantní.

Budova bývalé střední školy podstupuje celkovou modernizaci, ale nezvětší se přístavbou ani nástavbou. Celkové náklady dosáhnou téměř 87 milionů korun, z toho stavební část asi 83 milionů. Investici platí ministerstvo spravedlnosti.

V současnosti pobočka krajského soudu sídlí na Sukově třídě v pronajatých prostorách v objektu Pražské správy nemovitostí. Ročně platí nájemné 7,779 milionu korun, investice se tedy státu vrátí zhruba za 11 let, stavební část ještě dříve. Navíc stát získá vlastní objekt.

Zda se někdy pardubická pobočka osamostatní a vznikne standardní krajský soud, není zatím jasné. „Podmínkou by bylo schválení novely zákona o soudech a soudcích, která by řešila zřízení plnohodnotných soudů v nových krajích místo poboček, které nezajišťují všechny agendy,“ uvedla Kocmanová. Další podmínkou by byly dostatečně velké prostory. Podle Kocmanové je systémové komplexní řešení plnohodnotných krajských soudů v nově zřízených krajích kvůli finančním nákladům zatím nereálné.

(čtk)