Staronový věznic Petr Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné Foto: VS ČR

Personální čistka: Dohnal odvolal náměstka Honzíka a další lidi z vedení VS, potvrdil Ondrášek

Staronový ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal začal úřadovat. Odvolal náměstka pro bezpečnost Milana Brendla a náměstka pro logistiku, IT a zdravotnictví Miroslava Honzíka. „Nečekal jsem to,“ řekl Honzík České justici. Honzík České justici potvrdil, že skončil i ředitel kanceláře generálního ředitele Robert Káčer a další lidé.

Skončila i personální ředitelka Eva Chalupná. České justici personální čistku potrdil i odcházející ředitel VS Pavel Ondrášek. „Podle mých informací skutečně začaly personální čistky, přestože má VS v současnosti dva generální ředitele,“ řekl Ondrášek.

Honzík potvrdil, že mu Dohnal dnes oznámil, že ve funkci náměstka končí. „Chce stavět nový tým. Řekl mi, že mě nezná, že mě zná krátce. Nečekal jsem to první den, myslel jsem, že si promluvíme. Nenabídl mi adekvátní pozici, takže své zkušenosti z pozice náměstka nyní nemohu již využít,“ řekl České justici exkluzivně odvolaný náměstek Miroslav Honzík s tím, že s tímto ve jmenované pozici musí počítat.

Stávající generální ředitel VS Ondrášek dnes České justici také sdělil, že je připraven skončit. „Jsem připraven předat funkci, ale budu trvat na dodržení zákonného postupu.“ Dohnal se již mezitím fakticky vrátil do úřadu. „Úřadoval již o víkendu,“ řekl mluvčí VS Robert Blanda.

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková Dohnala odvolala na jaře loňského roku pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal se od počátku svému odvolání bránil, v pátek dosáhl pravomocného rozhodnutí soudu.

Současný ministr spravedlnosti Pelikán může proti rozsudku podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek. Zda stížnost podá, zatím neoznámil. Stejně tak není jasné, zda Pelikán nenavrhne zahájit kárné řízení, jehož výsledek by mohl vyústit v Dohnalovo opětovné odvolání.

Otázka zákonného postupu je stále ne zcela jasná . Podle některých odborníků by mělo být vodítkem letní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z letošního léta. K němu Českou justici odkázal i Ondrášek. „Pokud již byl někdo do veřejné funkce jmenován, má veřejné subjektivní právo na nerušený výkon této funkce za zákonných podmínek, jež jsou pro ni stanoveny. To v sobě samozřejmě zahrnuje i právo být této funkce zbaven jen za splnění zákonem předepsaných podmínek,“ stojí například v rozhodnutí. Otázkou je, jak se po Pelikánem avizovaném sesazení z funkce zachová Ondrášek a zda se bude případně proti postupu Ministerstva spravedlnosti bránit.

Eva Paseková