Uprchlíci proudí do Evropy Ilustrační foto: wikipedia

Řecko vzalo otisky méně než polovině migrantů, EK píše dopis

Už v říjnu 2015 zaslala Evropská komise přípis Řecku, Chorvatsku a Itálii ohledně porušování tzv. společné azylové politiky. V dopise Komise upozornila tyto tři země na porušování zásady registrace žadatelů azyl při vstupu do země. Do tohoto týdne se však nic nezměnilo, registrována je méně než polovina osob vstupujících na území členských zemí EU.

Protože nedošlo k žádné změně, Evropská komise se tento týden rozhodla zaslat Řecku, Chorvatsku a Itálii oficiální nótu jako první stupeň v řízení pro porušení některého z evropských závazných nařízení, v tomto případě pravidla azylu a vstupu na území členských zemí EU.

Ve zprávě Evropská komise doslova uvedla, že méně než polovině z desítek tisíc migrantů, kteří dorazili do Řecka, byly sejmuty otisky prstů. Podle pravidel EU musí být uprchlíci žádající o azyl registrováni v první členské zemi EU, do které vstoupí.

Masa migrantů ze zemí Středního východu, Asie a Afriky však na dotčené země vyvíjí mimořádný tlak a paralyzuje úřady zemí v první linii jako je Řecko a Itálie.

Ve čtvrtek aktualizoval své statistiky ohledně žadatelů o azyl rovněž Eurostat. Podle oficiálního sdělení Eurostatu požádalo do třetího čtvrtletí roku 2015 o azyl ve všech 28 zemích EU více než 800 000 osob, přičemž číslo příchozích se zdvojnásobilo ve třetím čtvrtletí oproti druhému čtvrtletí a činilo 413 nových žadatelů o azyl.

Největší skupinu žadatelů o azyl tvořili ve třetím čtvrtletí Syřané, kterých bylo 135 000, na druhém místě byli Afgánci s počtem 56 500, následováni Iráčany, kterých bylo 44 500.

(ire)