Vězeňská služba připravila i štědrovečerní hostinu foto: archiv

Svátky v českých věznicích: Ryba, salát nebo turnaj v šipkách

Vězni umístění v ostravských věznicích si na Štědrý den pochutnali na rybě či kotletě. Čekal je i mimořádný program. Mohli navštívit bohoslužbu, koncert nebo se zapojit do sportovních turnajů. Jen hrstka odsouzených získala šanci strávit svátky s rodinou.

Na klasickou štědrovečerní večeři se mohli těšit lidé, kteří Vánoce strávili v ostravské vazební věznici. Servírována jim byla hrachová polévka, rybí filé a bramborový salát. „V tento sváteční den dostanou i vánoční balíček se sladkostmi a ovocem,“ uvedla mluvčí věznice Marie Bílková. Zájemci mohli čas trávit například návštěvou vězeňské kaple, kde se na Štědrý den uskutečnila sváteční bohoslužba.

„V průběhu celých svátků jsou pro vězně připraveny rovněž sportovní aktivity, 29. prosince u nás vystoupí pěvecký soubor Schola mládeže z Vřesiny u Hlučína,“ řekla mluvčí. Vánoce ve vazební věznici stráví kolem 500 lidí. Čtyři odsouzení na základě udělení nejvyšší kázeňské odměny ve výkonu trestu, kterou je přerušení výkonu trestu, stráví svátky v rodinném kruhu. Další tři odsouzení mají schválenou vycházku se svou rodinou.

Ve věznici v Ostravě-Heřmanicích je nyní umístěno 862 lidí. Přerušení trestu vedení věznice umožnilo osmi z nich. „Na Štědrý den k obědu odsouzení dostanou krupicovou kaši se skořicí. Na večeři pak budou mít hrachovou polévku, smaženou kotletu a bramborový salát,“ uvedla mluvčí věznice Martina Lompová. Doplnila, že na 25. prosince bude věznice pro odsouzené organizovat turnaje v soft tenisu a v šipkách.

(čtk, epa)