Druhý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek podal včera ve své věci námitku podjatosti. Foto: archiv

Ondrášek: Rozhodnutí Dohnala jsou nezákonná, měl bych je kontrasignovat

„Druhý“ generální ředitel Vězeňské služby (VS) Pavel Ondrášek jde do další fáze boje s Ministerstvem spravedlnosti. Vadí mu, že šéf resortu Robert Pelikán mu zaslal dopis kterým konstatoval, že na straně zaměstnavatele vznikly překážky pro výkon jeho funkce. Ondrášek trvá na tom, že je stále ředitelem a všechna rozhodnutí generálního ředitele Petra Dohnala by měl kontrasignovat.

Ondrášek dnes prostřednictvím svého mediálního zmocněnce a svého bývalého ředitele kanceláře Roberta Káčera rozeslal médiím prohlášení ve kterém upozorňuje, že dopis o překážkách na pracovišti VS potvrzuje, že v současné době jsou dva generální ředitelé.
„Dne 30.12.2015 mi bylo doručeno rozhodnutí ministra spravedlnosti, jímž konstatoval, že na straně zaměstnavatele vznikly překážky pro výkon mé funkce. Rozhodnutí tak potvrzuje právní názor, že Vězeňská služba ČR má v současnosti dva generální ředitele. Ten to stav tak bude trvat, dokud nebude vyřešen zákonným způsobem,“ píše Ondrášek v prohlášení. Jeho advokát Michal Pokorný už dříve v rozhovoru pro Českou justici řekl, že pokud ministerstvo situaci nevyřeší vzájemnou dohodou s Ondráškem, hodlá se „druhý“ generální ředitel proti jednání resortu bránit soudně. Pokorný také upozornil, že Ondrášek trvá na tom, že mu má být umožněn přístup na pracoviště.

„Z tohoto důvodu pokládám veškeré dosud uskutečněné kroky Petra Dohnala za nezákonné, pokud nejsou kontrasignovány,“ sdělil dnes Ondrášek. Dohnal po opětovném nástupu do funkce provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků. Mimo jiné se to týkalo právě současného mediálního zmocněnce Ondráška Roberta Káčera.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ale již 18. prosince, kdy soud zrušil odvolání Dohnala, uvedl, že tím automaticky zaniká funkce později jmenovaného ředitele, tedy Ondráška. Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová dnes řekla, že na názoru úřadu se ani teď nic nemění a jediným šéfem věznic je Dohnal.

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala Petra Dohnala z postu šéfa Vězeňské služby počátkem dubna 2014 pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Pražský městský soud ale loni v prosinci rozhodnutí zrušil.

 (epa, čtk)