Ilustrační foto Foto: vscr

Pelikán sestavuje komisi pro snižování počtu vězňů, nechce budovat další káznice

V roce 2016 má v českých káznicích opět strmě stoupat počet odsouzených osob. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) proto sestavuje komisi, která má vyřešit, jak zastavit a snížit nárůst vězňů. Podle něj je to lepší cesta, než budování dalších věznic.

Při ubytovací kapacitě 4 metrů čtverečních na osobu v současné době činí kapacita v českých věznicích 20 500 míst, ale už nyní připadá na vězněné osoby zařazené do výkonu trestu odnětí svobody do věznic s dozorem a ostrahou menší plocha. V roce 2016 Vězeňská služba počítá s tím, že počet odsouzených v káznicích naroste na 22 650 a je tak nezbytné v krátké době navýšit současnou ubytovací kapacitu o 2 150 míst.

„Můžeme potvrdit, že v současné době vzniká komise pro trvalé snižování počtu vězněných osob. Její personální složení bude známo v řádu několika týdnů. Návrhy konkrétních kroků ve věci  snižování počtu vězněných osob budou tvořit výstupy jednání této skupiny,“ odpověděl na dotazy České justice Jakub Říman z Pelikánovy kanceláře.

Ministr spravedlnosti své představy předestřel i na ústních interpelacích v poslanecké sněmovně 17. prosince. Na „plíživý problém“ stoupající vězeňské populace se ho tázal poslanec KSČM Jaroslav Borka. „Počet vězňů nám začal prudce stoupat po zavedení nového trestního zákoníku v roce 2010, který zpřísnil sankce za většinu trestných činů. To bych jenom chtěl zdůraznit, abyste měli na paměti, až sem zase přijde nějaký návrh, občas o nich čtu v novinách, na další zpřísňování trestní politiky,“ odpověděl na úvod Pelikán. Zástupci MSp tak již poněkolikáté naráží na iniciativu poslance Jeronýma Tejce, který chce zpřísnit tresty za násilné trestné činy. Ministr dále upozornil, že není zcela jasné, jak by nakonec počty vězňů stoupaly, protože v roce 2013 káznice zčásti vyprázdnila amnestie prezidenta Václava Klause.
„Takže v tuto chvíli ještě nevíme, jak velký problém máme, a tudíž jaká opatření máme přijmout zejména právě z hlediska toho, zda budovat jen ubytovny v dosavadních věznicích, což stojí pro představu jedna ubytovna odhadem 60 mil. korun a provozně pak 30 mil. korun ročně, nebo zda musíme vybudovat zcela nové věznice, kde už se bohužel pohybujeme v částkách kolem miliardy za jednu takovou novou věznici, o provozních výdajích nemluvě. Nicméně problému jsme si vědomi a z hlediska ubytovacích kapacit to řešit budeme,“ dodal Pelikán. Ministerstvo už dříve uvedlo, že chybějící kapacity chce řešit výstavbou ubytoven, nikoliv nových káznic.
Při interpelacích ministr dále hovořil jednak o Koncepci vězeňství do roku 2025, podle které by se měla posílit soběstačnost věznic, druhak také o tom, že je potřeba posílit zavádění metod alternativních trestů. Tento rok ministerstvo plánovalo, že situaci v českých věznicích ulehčí tzv. elektronický monitorovací systém – náramky pro vězně, to se ale nestane. Do výběrového řízení na celý systém se totiž nikdo nepřihlásil a zatím není známo, jak se bude situace dále vyvíjet. „Ministerstvo spravedlnosti, resp. sekce trestní politiky, nyní analyzuje všechny možnosti a prostředky, které má k dispozici. Teprve po této analýze rozhodne o dalším postupu, který samozřejmě v příhodném čase zveřejní,“ sdělila České justici Kristýna Labohá z ministerstva.

„Jednak se snažíme skutečně posilovat ten odborný personál, jednak jsme připravili novou koncepci vězeňství vůbec, která bude prezentována počátkem příštího roku a kde se zaměřujeme právě na práci s těmi odsouzenými tak, aby se do věznic nevraceli a zaměřujeme se také na další rozvoj alternativních trestů. Jednak chci od nového roku nebo brzy v novém roce zřídit více či méně stálou komisi pro trvalé úsilí o snižování počtu vězněných osob, protože pro vaši představu u nás připadá více než 200 vězněných osob na sto tisíc obyvatel, zatímco např. v Německu jich je 80. Takže jsem přesvědčen o tom, že musíme najít, v čem je zakopaný pes a konstantně hledat způsoby, jak se blížit k té osmdesátce z těch dvou set, což mi připadá jako lepší řešení než budování dalších věznic. Takže sestavím na to komisi odborníků a věřím, že budou ta řešení nacházet a potom vás budu také prosit o podporu těchto řešení. Tolik, myslím si, takto stručně k téhle otázce. Řešíme ji,“ řekl mimo jiné ministr Pelikán v Poslanecké sněmovně.

Eva Paseková