Pavel Ondrášek byl generálním ředitelem VS ČR jmenován Helenou Válkovou. Reprofoto: ČT

Pelikána nevydírám, měl by se omluvit, říká Ondrášek

Druhý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek se dnes ohradil proti výrokům ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) v České televizi o tom, že Ondrášek ministerstvo vydírá.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v  pořadu ČT „Události, komentáře“ ve čtvrtek 7. ledna prohlásil, že se generál Ondrášek „snaží svými mediálními prohlášeními vytvářet nějaký tlak a trochu nás prostě vydírat“. „Toto obvinění považuji za nehorázné. Celou dobu jsem se snažil o nalezení smírného řešení a vůči ministrovi jsem postupoval vstřícně a korektně. Při osobním setkání konaném dne 23. 12. 2015 (prvním po vynesení rozsudku) jsem uvedl, stejně jako můj právní zástupce, že mám zájem na rychlém a nekonfliktním řešení situace včetně přechodu na jiné, odpovídající místo, třeba i mimo rezort vězeňství. Pan ministr uvedl, že návrh řešení mé situace nemá, nebude jej připravovat a ani s ničím takovým nepočítá a že celá věc pro něj začíná a končí řízením ve věci přezkumu mého jmenování. Přesto jsem jej požádal o zvážení situace a případný návrh s tím, že nechci situaci komplikovat,“ napsal Ondrášek v prohlášení, které rozeslal médiím.

Odmítl také tvrzení, že ministrovi přislíbil automatický odchod z funkce: řekl jsem, že jsem připraven funkci za odpovídajících podmínek uvolnit. To ostatně řekl i v pátečním rozhovoru pro Českou justici. „Očekával bych od ministra spravedlnosti, že bude mít zájem o klidné řešení situace a zdrží se osobních mediálních výpadů vůči mé osobě, jako kdybych já měl být příčinou situace. Vytváří to dojem, že odvádí pozornost od vlastního postupu, kdy o rozkladu brigádního generála Dohnala rozhodl nesprávně, a tím vytvořil celý současný problém,“ napsal dále Ondrášek ve svém prohlášení.

Prohlášení ministra o vydírání a nátlaku je podle něj nepravdivé a Pelikán by se za něj měl podle Ondráška omluvit.

Pelikán v uplynulém týdnu odhadl, že do dvou týdnů ukončí řízení o přezkumu jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby. To by mělo určit, že Ondráškovo jmenování na funkci obsazenou Dohnalem nebylo možné.

Ondrášek opakovaně uvedl, že je připraven bránit se proti způsobu svého odstavení z čela sboru i žalobou a trvá na tom, že je stále ředitelem VS.

Ministerstvo zastává názor, že jediným generálním ředitelem je Dohnal, protože Ondráškova funkce prosincovým rozhodnutím Městského soudu v Praze automaticky zanikla. Úřad Ondráškovi doručil 30. prosince Pelikánovo rozhodnutí, podle nějž vznikly pro výkon Ondráškovy funkce překážky na straně zaměstnavatele.

(epa)