Bez úředního povolení je možné létat s dronem do 20 kilogramů Foto: archiv

ÚOOÚ: Buďme bdělí, drony mohou být hrozbou pro soukromí, majetek i informace

Zbystřit by měly firmy i lidé, kteří chtějí použít dron nebo koptéru. Bez dodržení pravidel může jít porušení práva na soukromí, zákona a v krajním případě o trestný čin. „Nedávno za mnou přiběhla rozzlobená sousedka, že jí na zahradním stole přistálo malé bezpilotní letadlo, porozhlédlo se kolem a opět se vzneslo nad její dům. Majitele letadla se jí podařilo vypátrat, ale ten nevidí ve svém počínání nic špatného,“ uvádí příklad v čerstvě vydaném bulletinu Úřad pro ochranu osobních údajů.

Právo přeje bdělým. Technický pokrok s sebou nese riziko narušení soukromí a lidé by si měli být vědomi svých práv a povinností, píše v bulletinu ÚOOÚ, který je celý věnován bezpilotním letadlům, Jitka Bláhová: „V rámci tématu užití bezpilotních letadel není dobré ,vidět čerta v každém koutě´, tedy považovat jejich užití a priori za hrozbu pro naše soukromí. Avšak s ohledem na rozsah možností jejich využití, není od věci znát svá práva, případně jako provozovatel letadla si být vědom svých povinností, neboť již od starého Říma platí zásada, že vigilantibus iura scripta sunt, tedy právo přeje bdělým.“

Dokument dále popisuje, kde všude dnes firmy, obce či jednotlivci používají drony, aniž by si toho kdokoli povšiml: firmy dokumentují střechy, aby následně majitelům domů nabídly izolace, radnice natáčejí letecké snímky obcí včetně domů obyvatel pro povzbuzení turismu, drony se používají pro monitorování zvěře, plodin na polích i v geologii a při kontrolách mostů. Dokáží vyletět tak vysoko, že je oko nezahlédne a mohou být velikosti dlaně. Začíná jít o problém se širokým dopadem. Proto je v bulletinu rozebrán z několika úhlů pohledu.

Ochrana soukromí platí i pro hračky

Například soukromníci si drony pořizují často pro zábavu. Všichni při tom mohou porušit zákon o ochraně informací, pokud jejich záznam zobrazuje soukromí a počínání lidí v tomto soukromí. V takovém případě jsou povinni jej zlikvidovat, vyplývá z bulletinu. „Soukromí osob může být narušeno i koptérou se základní kamerou bez stabilizované hlavice, které se prodávají i v hračkářstvích od 2000 Kč, a proto se jedná o problém s tak širokým dopadem. Stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů však platí i na takovéto létající hračky a modely,“ uvádí v bulletinu Ivo Kolář.

Kromě další legislativy platí pro drony, koptéry a bezletové letouny zákon 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Ten, kdo vypouští bezpilotní letadlo k monitorování, je ve smyslu tohoto zákona současně správcem osobních údajů, a tudíž má povinnosti. Řadu povinností i modelových situací v dokumentu rozebírá Jiří Maštalka z právního oddělení Úřadu.

Nepozorovaný záznam nejmenších detailů

Je to jen několik dní, co internetem proběhla fotografie z demonstrace, při jejímž zvětšení byly vidět nejmenší detaily obličejů. Na tuto schopnost koptér upozorňuje Ivo Kolář: „Současné koptéry mohou pořizovat statické fotografie, ale nejvíce je rozšířen přenos obrazu na kontrolní monitor, brýle nebo jen záznam na SD kartu. V poslední době se na koptéry instalují kamery, které mají rozlišení obrazu ve formátu 4K, což je 4x vyšší rozlišení než současný televizní obraz, který vysílá ve Full HD. Při záznamu obrazu v rozlišení 3840×2160 pixelů se z tohoto záznamu již dají zjistit velmi malé detaily i v případě, že koptéra letí relativně daleko či vysoko a téměř nepozorovaně. A objektivy se zoomem (přiblížením) budou v budoucnu jistě stále dostupnější,“ píše k on-line přenosům prostřednictvím koptér.

Na příklad fotografie pořízené dronem se můžete podívat zde.

Dron vlétne do pokoje, odposlouchává, sleduje

Podle jeho slov koptéru ve vzduchu skoro neslyšíme a ve tmě ani nevidíme. Koptéra nás může monitorovat například při koupání v bazénu na chalupě, ověřit zabezpečení zadního traktu objektu, odposlouchávat pomocí citlivých směrových mikrofonů, popřípadě díky své malé velikosti, kdy se některé vejdou i do dlaně, nám může vletět do pokoje, všechno monitorovat a zaznamenat. Tím vším dochází k výraznému narušení našeho soukromí. Dosah přenosu obrazu a ovládání koptéry je technicky možné přes 1 kilometr, a to už je dost velká vzdálenost. Tím vlastně ani nemůžeme zjistit pilota koptéry. Tato problematika je již v kompetenci orgánů, které by tuto oblast měly mít pod kontrolou,“ uzavírá Ivo Kolář.

Podle Ivo Koláře je dron dobrý sluha, ale zlý pán. Tomu lze dát za pravdu při vědomí, kolik různých využití ve svém pojednání nepojmenoval konkrétně: průmyslová špionáž, odposlechy konkurentů nebo například příprava na krádeže a loupeže majetku.

Irena Válová