Di Fabio tvrdí, že Evropská unie není samoúčelnou institucí, leč útvarem, který musí být důkladně promýšlen a podroben účinné právní kontrole Foto: kast.de

Ústavní právník Udo di Fabio: Spolková vláda svými akcemi porušuje ústavu a právní stát

Státní hranice jsou nosné zdi demokracií a žádná vláda nemůže rezignovat na jejich ochranu. Žádná povinnost zajistit ochranu všem lidem na světě a umožnit jim vstup do země neexistuje ani v mezinárodním právu, napsal v právním stanovisku k situaci v Německu ústavní právník a bývalý soudce německého Ústavního soudu Udo di Fabio.

Napjatě očekávané právní posouzení situace v Německu respektovaným právníkem a bývalým ústavním soudcem Udo di Fabiem bylo představeno toto úterý v Německu. Sám profesor Dr. Udo di Fabio má přistěhovalecké kořeny. Jeho děda byl přistěhovalce z Itálie a pracoval v ocelárnách u firmy Thyssen.

I proto má některý německý tisk jeho právní názor za „o to závažnější“. Například n-tv Uda di Fabia označilo za osobnost týdne v článku, který uvádí slovy: „Radikální otevření hranic Angelou Merkelovou je jednoznačně historické porušení zákona. Velmi očekávané stanovisko ústavního právníka Udo di Fabia otřáslo Berlínem.“

Podle n-tv Udo di Fabio dochází v právním posudku k aktuální migrační krizi dokonce k zjištění, že spolková vláda odmítnutím kontroly hranic země jasně porušila ústavní právo.

Ve svém právním stanovisku bývalý soudce Udo di Fabia pak doslova uvádí: „Na základě Ústavy je Spolková vláda zavázána znovu zavést efektivní kontrolu spolkových hranic, jestliže jsou společné evropské zabezpečení hranic a systém přistěhovalectví dočasně nebo trvale narušeny.“

Právní posouzení situace v Německu zadala respektovanému ústavnímu právníkovi vláda Svobodného Bavorska v čele s předsedou Horstem Seehoferem. „Posudek měl vyjasnit, zda se vláda Merkelové pohybuje v mezích zákona a zda akce Berlína od chybějící ochrany hranic až poponechání spolkových zemí napospas není vlastně zločinné,“ napsala k tomu n-tv.

Merkelová před tribunálem

V době, kdy bavorský předseda vlády Seehofer posudek zadával, hovořil o eventuální ústavní žalobě Bavorska. „Sám tento proces je skandál,“ uvádí k tomu nyní n-tv. „Nyní vládnoucí strana kancléřsky ví, že její jednání se již neopírá o Ústavu. CSU tak do jisté míry inscenovala neformální tribunál pro kancléřku, která tvrdohlavě trvala na radikálním otevření hranic, ačkoli země nyní trpí a – právo s ní,“ dodává. Bavorský předseda vlády a předseda CDU Horst Seehofer se v úterý nechal slyšet, že Bavorsko zatím ústavní žalobu na spolkovou vládu nepodá.

Bavorsko zřejmě stojí blízko situace, kdy začne kontrolovat hraniční přechody svými policisty, pokud to neučiní Spolková vláda. Jak vyplývá z informace n-tv, od otevření hranic Německa všem přišlo do země více než 700 000 nelegálních přistěhovalců. Týdny se diskutuje, zda tím (rezignací na ochranu hranic) byl ve finále spuštěn historický pochod stovek tisíců muslimů nebo zda byl jen zjednodušen.

Žádná povinnost zajistit ochranu všech lidí na světě není

Podle n-tv je Udo di Fabio znám jako obzvláště opatrný, avšak respektovaný právník. Sám pochází z přistěhovalecké rodiny a v otázce migrace je považován za liberála. O to vážnější má být jeho stanovisko, které odsuzuje extenzivní výklad azylového práva: „Ústava negarantuje ochranu všech lidí z celého světa nebo povolení ke vstupu všem do země. Žádná taková neomezená povinnost neexistuje ani v evropském ani v mezinárodním právu,“ uvádí ve svém právním stanovisku Udo di Fabio.

Udo di Fabio varoval celé týdny před rozkladem práva v otázce přistěhovalectví. Například v rozhlase řekl: „To, co nyní zažíváme v migrační krizi je situace, kdy se už neaplikuje právo. Pro to mohou existovat dobré praktické důvody, ale pak to musí někdo, kdo myslí na právní stát, uvést do souladu s právem.“

Kdo rozvalí hranice, toho čeká silvestr v Kolíně nad Rýnem

Pro Cicero pak Udo di Fabio napsal: „Státní hranice jsou nosnými stěnami demokracií. Kdo je rozvalí, měl by vědět, co činí. Může být obtížné účinně a současně humánně chránit hranice, avšak žádná vláda se tohoto úkolu nemůže vzdát.“

S odborným stanoviskem Uda di Fabia se politika Merkelové jeví jako pokračování porušování zákona. Kritika kancléřsky by nyní měla být hlasitější. Posíleni budou ti, kteří obviňují Merkelovou, že vyvolala krizi právního státu, což mohlo vyvolat řetězovou reakci porušování zákonů, která nakonec kulminovala útoky v Kolíně nad Rýnem, dochází k závěru článku o právním názoru Uda di Fabia n-tv.

Irena Válová