Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Reprofoto ČT

V příští etapě Pelikán navrhne jmenovat 35 nových soudců

Do české justice by mělo v příští jmenovací etapě přibýt 35 nových soudců. Kdy jmenování proběhne a na které soudy soudci poputují, ale zatím Ministerstvo spravedlnosti nechce sdělit.

„Ministerstvo spravedlnosti připravuje návrh, který počítá se jmenováním 35 nových kandidátů na soudcovská místa. Další podrobnosti zatím nebudeme zveřejňovat“ sdělila České justici Klára Vajshajplová z tiskového odboru ministerstva.

V poslední, 116. etapě jmenování, byl největší počet nových soudců z celkových 31 navržen ke jmenování k soudům v obvodu Krajského soudu v Brně, a to celkem sedm, následovalo Ústí nad Labem a Ostrava. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán tak při nominaci zohlednil dlouhodobou přetíženost některých soudů, což přivítal i prezident Miloš Zeman.

Zatím není jasné, jakým způsobem se ve 117. etapě budou noví soudci přidělovat.Podl informací České justice by ale mělo jít opět velké množství soudců do Brna a to rovných deset.

Nováčci byli k soudům dosud přidělováni na základě takzvané systemizace, jež vychází z počtu věcí, které se k jednotlivým soudům dostanou, ministr se však snaží prosadit tzv. dynamický model, který by pružněji reagoval na aktuální množství nedodělků na jednotlivých soudech. Ten z části prosadil i při poslední jmenovací etapě.

(epa)