Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Foto: MPo.

Vitásková s vypsáním podpory obnovitelných zdrojů nesouhlasí, místopředseda rozhodl proti její vůli

Místopředseda Energetického regulačního úřadu podepsal cenové rozhodnutí zřejmě proti vůli Aleny Vitáskové.

Když tento týden na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chválil vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za to, že na konci minulého roku vypsal podporu pro obnovitelné zdroje energie uvedené do provozu v letech 2006 až 2012, dal si záležet, aby rozlišoval mezi „vedením úřadu“ a jeho předsedkyní Alenou Vitáskovou. U ní si totiž neodpustil poznámku, zda by ERÚ neprospělo, kdyby byla častěji na „dlouhých dovolených u teplých moří“. Ekonomický deník zjistil důvod: podle jeho dobře informovaných zdrojů z ERÚ totiž Alena Vitásková s tímto rozhodnutím nesouhlasila a nadále nesouhlasí.

„Nehoda však podlehl velkému tlaku, kterému se Vitásková odmítla podvolit a rozhodnutí podepsal v jejím zastoupení,“ sdělil exkluzivně Ekonomickému deníku zdroj z nejužšího vedení ERÚ. Vitásková totiž chtěla počkat na odpověď z Evropské komise, jestli podporu vnímá jako novou, pak by se cenové rozhodnutí vydat nesmělo nebo existující, což by vydat rozhodnutí umožňovalo.

Tuto tezi potvrzuje i mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. „Alena Vitásková jasně písemně vyjádřila nesouhlas. Pan Nehoda jen pár dnů před vydáním cenového rozhodnutí posílal do Bruselu dotaz na legálnost podpory pro podporované zdroje energie v ČR. Minimálně tedy požadovala vyčkat na odpověď z Bruselu,“ sdělil Ekonomickému deníku Chvojka.

Čtěte také: Kdo povede ERÚ po Novém roce? Vitásková, vládě navzdory.

Vitásková se v pondělí vrátí z dovolené a podle našich informací bude chtít od Nehody vysvětlení jeho kroku. Podle zdrojů Ekonomického deníku, které si však nepřály být jmenovány, a to s ohledem na vyostřenou situaci okolo budoucnosti ERÚ, je Vitásková dokonce připravena Nehodu i odvolat v případě, že rozhodl bez již zmíněného stanoviska Evropské komise.

Příští týden bude vláda rozhodovat o budoucnosti předsedkyně ERÚ. Vláda před koncem roku rozhodla, že ERÚ spadá pod služební zákon. Jak první informoval Ekonomický deník již na konci minulého roku, ministerstvo vnitra navrhlo, aby služebním orgánem, tedy „nadřízeným“ Aleny Vitáskové, byl podle tohoto zákona sám premiér. Tento týden se ministr Mládek vyjádřil, že takové řešení nevidí jako vhodné a dává přednost tomu, aby služebním orgánem byla vláda jako celek.

Premiér Sobotka se zase nechal slyšet, že chce znát v této věci stanovisko Legislativní rady vlády. Ekonomický deník však zjistil, že v rámci připomínkového řízení Mládkovo ministerstvo s řešením navrženým ministerstvem vnitra souhlasilo a podobně se vyjádřil i vedoucí Úřadu vlády, jehož stanovisko většinou supluje názor premiéra.

(red)