Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová skončila ve funkci Reprofoto ČT

Žalobkyně Hercegová končí ve funkci. Může za to Čapí hnízdo, zní ze soustavy

Městská státní zástupkyně v Praze Jana Hercegová k dnešnímu dni rezignovala na svou funkci. Končí i její náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová.

Hercegová to zdůvodnila tím, že ona i její podřízené chtějí umožnit personální obměnu. Na státním zastupitelství zůstanou jako řadové žalobkyně.

Podle důvěryhodných informací České justice ze soustavy státního zastupitelství je však důvod rezignace vedoucí městské státní zástupkyně Hercegové a jejího týmu ve vedení MSZ jiný. Má souviset s vyšetřováním údajného podvodu při čerpání evropských dotací na farmu Čapí hnízdo. Hercegová a její podřízené prý „pociťovaly zesílené tlaky“ právě v souvislosti s dozorováním vyšetřování tohoto případu.

Policie začala na konci loňského roku prověřovat, jak farma Čapí hnízdo ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získala 50 milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. Dotační program byl totiž určený pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Je přitom otázka, zda by farma jako součást ziskového holdingu Agrofert měla na dotaci nárok. Agrofert se k firmě přihlásil až loni na jaře. Babiš už dříve řekl, že si není vědom žádného pochybení.

Hercegová podala rezignaci ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO). „Funkci městské státní zástupkyně v Praze, která je extrémně náročná a exponovaná, vykonávám devátým rokem. Podle mého názoru je to doba, kdy by již vždy mělo dojít k obměně v obsazení funkce krajského státního zástupce tak, aby nedošlo ke stagnaci v činnosti takového státního zastupitelství,“ uvedla v tiskovém prohlášení.

Hercegová doplnila, že vždy se veřejně vyjadřovala pro to, aby vedoucí státní zástupci měli funkční období.

Hercegová v minulosti podle médií čelila podezřením, že mařila vyšetřování některých kauz. Právo předloni v létě napsalo, že detektivové z protimafiánského útvaru ji podezírají, že podobně jako někdejší náměstek vrchního žalobce v metropoli Libor Grygárek kryla lobbistu Romana Janouška. V roce 2011 Hercegová podle Respektu nabádala svou podřízenou, aby se nesnažila vyšetřit podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl, že rozhodnutí Hercegové respektuje. „Pozice městského státního zástupce v Praze není jednoduchá, je to poměrně vytížené státní zastupitelství, kam často dopadají velice závažné kauzy. Z toho důvodu bych chtěl paní doktorce poděkovat za její práci a popřát hodně zdaru do dalšího profesního života,“ uvedl. Víc se vyjadřovat nechtěl.

Ministr Pelikán serveru Lidovky sdělil, že Hercegová odstoupila z osobních důvodů. „Městské státní zastupitelství Praha potřebuje nový impulz a čerstvou krev, takže z tohoto důvodu její rozhodnutí vítám,“ dodal.

(epa, čtk)