Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová skončila ve funkci Reprofoto ČT

Anketa k rezignaci Jany Hercegové: Stačí poslancům oficiální vysvětlení?

Pokud Jana Hercegová pochybila, nemělo být sehráváno divadlo, ale měla být odvolána svým nadřízeným, vyplývá z odpovědí některých poslanců ústavně právního výboru na otázku, zda považují zveřejněné důvody rezignace Hercegové za věrohodné.

Městská státní zástupkyně v Praze Jana Hercegová minulý týden rezignovala na svou funkci. Skončila i její náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová. Hercegová odchod zdůvodnila nutností obměny ve vedení MSZ. Stačí poslancům takové vysvětlení nebo se ministra spravedlnosti budou ptát na spekulace, které se ohledně jejího odchodu ozývají z justičních kuloárů?

Jen houšť a větší kapky, je názor Zdeněka Ondráčka (KSČM): „Já jsem rád. Pochopila, že její situace je neudržitelná. Jestli impuls přišel od Lenky Bradáčové nebo od někoho jiného, je jedno. Já jsem Lence napsal, že je třeba postupovat až dolů na obvody,“ odpověděl na první otázku.

Důvody pak vysvětlil takto: „Městské státní zastupitelství v Praze bylo dlouhodobě zarampulováno, jak jsme říkali stavu, skrz který nic neprošlo, což je například případ Opencard. Ten šel do Hradce Králové, takže uvidíme, jak se s tím vypořádá hradecké státní zastupitelství. Jsem tomu rád a je mi jedno, jak k tomu dospěla a je mi jedno, jak to zdůvodnila. Jana Hercegová byla špunt na Městském státním zastupitelství,“ uvedl bývalý vyšetřovatel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, který také vedl vyšetřování případu Opencard.

Podle jeho slov o situaci na státním zastupitelství nedávno ministr Pelikán mluvil, když kritizoval, že tam v pohodě sedí lidé od 90. let a že je potřebná změna.

Pochybnost, proč Jana Hercegová rezignovala právě teď a proč nebyla odvolána, pokud dělala chyby, projevil poslanec Martin Plíšek ( TOP 09): „Každé zdůvodnění rezignace z osobních nebo zdravotních důvodů může vyvolávat otazníky nad skutečnou příčinou. Já zastávám názor, že nadřízený by měl v případě chybné práce podřízeného odvolat. Pokud v minulosti v nějakém případě pochybila, měla být odvolána. Zde zřejmě došlo k nějaké dohodě, nemyslím si, že důvodem byla jakási únava, jak bylo sděleno. Je otázka, proč rezignovala právě teď. Ministra Pelikána se samozřejmě můžeme zeptat,“ odpověděl poslanec.

Situaci považuje za podivnou i někdejší nejvyšší státní zástupkyně a nynější poslankyně Marie Benešová (ČSSD): „Je to zvláštní. Na druhou stranu jsou tam lidé, kteří přežijí i atomový výbuch,“ řekla  s odkazem na Štěpánku Láznovou, jedinou náměstkyni Jany Hercegové, která spolu s ní nerezignovala. „Zda považuji důvody za věrohodné? Ne. Ministra Pelikána se budu ptát na více věcí,“ řekla dále Marie Benešová.

Svůj názor odmítla jako právník, který nemá dost informací, sdělit Helena Válková (ANO).

(red)