Debaty o právu u soudu EU jsou inspirující, říká český soudce Jan Passer Reprofoto: ČT

Druhým českým soudcem v Lucemburku by se měl stát Passer

Druhým českým soudcem u Tribunálu Soudního dvora Evropské unie by se měl stát Jan M. Passer. Současný soudce Nejvyššího správního soudu uspěl ve výběrovém řízení před odbornou komisí, uvedlo v tiskové správě ministerstvo spravedlnosti. Ministr Robert Pelikán (ANO) nyní Passerovu nominaci předloží příslušným parlamentním výborům, poté bude návrh projednávat vláda.

Devítičlenná komise, ve které byli kromě ministra Pelikána například předsedové Ústavního soudu Pavel Rychetský, Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a Nejvyššího soudu Pavel Šámal, vybrala v pátečním výběrovém řízení Passera jednomyslně. Druhou kandidátkou byla Petra Škvařilová-Pelzl, právnička přidělená řediteli Generálního ředitelství výzkumu, knihovny a dokumentace Soudního dvora EU.

Komise ocenila Passerovu odbornou připravenost, teoretické vzdělání v evropském právu a aktivní přednáškové působení. „Zdůraznila jeho přesvědčivou praxi v soudnictví nejdříve jako soudce obvodního soudu od roku 2001 a zejména jako soudce Nejvyššího správního soudu od roku 2005,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Druhý český soudce se vybírá v souvislosti s reformou Soudního dvora EU, kterou v loni podpořila Rada. V instituci již dlouhodobě působí Irena Pelikánová, matka současného ministra spravedlnosti. Ta v minulosti způsob výběru dalšího soudce kritizovala. Soudní dvůr EU je nejvyšší právní instancí unie a odpovídá za jednotný výklad a aplikaci evropského práva.

Nelíbí se mi, že právníci z nastupující generace bez jakýchkoli zkušeností chtějí hned skočit na co nejvyšší post. Nemají za sebou vůbec nic, ženou se jenom za svými ambicemi! " říká dnes  v LN soudkyně a matka ministra spravedlnosti Irena Pelikánová o volbě Michala Bobka generálním advokátem. Foto: Reprofoto ČT
Nelíbí se mi, že právníci z nastupující generace bez jakýchkoli zkušeností chtějí hned skočit na co nejvyšší post,“ říká soudkyně Irena Pelikánová Foto: Reprofoto ČT

V rámci plánovaných změn se ČR na základě losu dostala do první vlny zemí, které měly do loňského 15. června navrhnout kandidáta na svého druhého soudce Tribunálu. Loni v květnu se výběrového řízení účastnili tři zájemci a žádný před výběrovou komisí požadavky kladené na soudce Tribunálu zcela nesplnil.

Ministr spravedlnosti předloží nyní návrh vybraného kandidáta výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny k projednání a výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu pro informaci. Po projednání bude návrh předložen vládě ke schválení.

(čtk, epa)