Marian Prokeš je nyní personálním ředitelem Foto: Vězeňská služba ČR

Exnáměstek Vězeňské služby Prokeš se vrací, povede věznici Jiřice

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyhověl odvolání někdejšího prvního náměstka Vězeňské služby Mariana Prokeše proti propuštění ze služebního poměru. Prokeš, kterého propustil bývalý šéf bezpečnostního sboru Pavel Ondrášek, bude od pondělí řídit věznici Jiřice.

Dnes to sdělila nová mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. Podle informací serveru Aktuálně.cz by ředitele v následujících dnech měly změnit hned čtyři věznice.

„Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Prokešovu odvolání dne 12. února 2016 vyhověl s tím, že se jednalo o nezákonné rozhodnutí tehdejšího vedení Vězeňské služby ČR,“ sdělila mluvčí.

Podle webu bezpečnostního sboru je současným ředitelem jiřické věznice Petr Suk. Na jaké místo se přesune, Vězeňská služba v tiskové zprávě neuvedla. Podle Aktuálně.cz čeká Suka přestup na Pankrác, odkud se bude stěhovat Vladan Havránek do Kynšperku nad Ohří. Tamní ředitel Josef Pšenička se poté přesune do věznice v Pardubicích, píše server.

„Výměna, takzvaná rotace ředitelů, proběhne v rámci zvyšování praxe, zkušeností a rozšiřování odborné erudice ředitelů věznic. Je to praxe, která je již zavedena i v jiných bezpečnostních sborech,“ potvrdila Aktuálně.cz Kučerová. Ředitel pardubické věznice Tomáš Kubín, který v poslední době čelil kritice, protože se 11 zdejších vězňů přiotrávilo léky, přechází na generální ředitelství Vězeňské služby. „Plánovaně se stává expertem odboru kontroly,“ uvedla Kučerová.

Prokeš dříve působil jako první náměstek současného ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, který byl na jaře 2014 odvolán bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a nahrazen Ondráškem. Ten poté v září 2014 propustil Dohnalovu pravou ruku Prokeše ze služby. Dohnal se ovšem po prosincovém rozhodnutí soudu o tom, že jeho odvolání bylo nezákonné, do čela sboru vrátil a nyní se vrací i Prokeš.

Prokešovo propuštění v minulosti označili za nezákonné odboráři i Dohnal, podle něhož byl někdejší náměstek okamžitě propuštěn ze služebního poměru, protože „veřejně řekl pravdu“. Prokeš se Dohnala zastal po jeho odvolání a vystoupil společně s ním na tiskové konferenci, kde kritizoval tehdejšího nového šéfa sboru Ondráška.

Ondrášek po svém nástupu do funkce zrušil Prokešovo místo prvního náměstka. O místo následně přišla také Prokešova manželka, která na generálním ředitelství Vězeňské služby pracovala v referátu stravování.

(čtk)