Strana přímé demokracie figuruje ve zprávě Ministerstva vnitra Foto: Facebook

Extremisté v ČR: Kladou odpor islámu, sympatizuji s Ruskem, vystupuje s nimi Miloš Zeman

Kladou odpor islamizaci Evropy, vystupují proti přistěhovalcům, vymezují se proti Evropské unii a NATO, sympatizují s politikou Ruska. Na takové lidi upozorňuje zpráva ministerstva vnitra o extremismu za poslední čtvrtletí. Ve zprávě je jmenován i prezident republiky Miloš Zeman. Naopak Bohuslav Sobotka byl extremisty napaden – na Twitteru.

Mezi pravicové extremisty zpráva opakovaně zařazuje seskupení Národní demokracie pro jeho kritiku vlády a radikální rétoriku a vymezení se proti EU a NATO pod záštitou patriotismu. „Svou výrazně populistickou a zároveň radikální rétorikou, která se zaměřovala především na téma migrace a v této souvislosti i kritiku (zejména) vládních stran, dokázali Národní demokraté oslovit i širší publikum,“ upozorňuje zpráva ministerstva vnitra.

„Vyhrocená vyjádření získala straně příznivce i v řadách starší generace Převážnou část stoupenců Národní demokracie tvoří obecně nespokojení či z různých důvodů frustrovaní občané. ND spolupracovala i s parlamentním uskupením Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury,“ uvádí zpráva.

Podle zprávy se v projevech Národní demokracie vyskytovaly i prvky konspiračních teorií, ale i latentní antisemitismus. „Předseda strany Adam B. Bartoš vydal ve svém nakladatelství překlad Protokolů sionských mudrců, známý falzifikát, který se stal významným zdrojem antisemitismu počátkem 20. století,“ varuje zpráva ministerstva vnitra. Nakladatel Adam Bartoš vydal pamflet s předmluvou, který je srovnatelný s pamfletem Mein Kampf, loni 8. prosince.

Listopad pod vlajkou extremismu

Za jednu z nejvýznamnějších událostí označuje zpráva ministerstva vnitra o extremistech v ČR shromáždění k výročí 17. listopadu, kterým dominovalo téma „uprchlická krize“.

Tento den prokázal podle zprávy rostoucí podíl Národní demokracie, která dokázala spojit svou demonstraci s dalšími iniciativami a subjekty a uspořádat shromáždění s následným pochodem k Úřadu vlády ČR. Toho se zúčastnilo až 4000 osob. Mezi účastníky byla i skupina zhruba 60 hooligans, kteří v několika případech zaútočili na policisty a v jednom případě i na osoby tmavé barvy pleti, upozorňuje vnitro.

Národní demokracii podle zprávy konkurují lidové iniciativy proti islámu v Evropě a proti přistěhovalectví. „Ve sledovaném období byly nadále výrazně aktivní populistické protiislámské a protimigrační subjekty a iniciativy, které ve velké míře konkurují pravicově-extremistickým subjektům. Jedním z nejvýznamnějších uskupení je Blok proti Islámu, který spolupracuje s Úsvitem – Národní koalicí, jmenuje zpráva ministerstva vnitra.

Albertov organizovali extremisté

Odpůrci islámu a přistěhovalecké politiky organizovali 17. listopad na Albertově s Milošem Zemanem, vyplývá ze zprávy: „Subjekty, které dlouhodobě vystupují nejen proti migraci, ale i proti islámu v Evropě, podpořily a významně se podílely na organizaci demonstrace na pražském Albertově dne 17. listopadu, v rámci které vystoupil i prezident Miloš Zeman. Demonstrace se zúčastnilo zhruba 2000 osob a asi 100 odpůrců,“ popisuje zpráva akci na Albertově.

Podle zprávy vnitra byli mezi účastníky byli i zástupci protimuslimské a protiimigrační iniciativy PEGIDA z Drážďan a stejně tak i zakladatel kontroverzní nacionalistické a proti přistěhovalecké English Defence League.

Přišli i paramilitanté vrchního velitele MUDr. Obrtela

Mezi účastníky uvedené demonstrace se v hojném počtu vyskytli mj. i členové paramilitantního uskupení Českoslovenští vojáci v záloze, kteří přišli vyjádřit podporu M. Zemanovi. Zástupci ČsVZ se následně zúčastnili i demonstrace Národní demokracie, kde vyzvali k zakládání oddílů domobran a vyjádřili ochotu se podílet na „metodickém vedení“. O týden později rezignoval „vrchní velitel“ MUDr. Marek Obrtel a uskupení je v současnosti spíše nefunkční. ČsVZ tvoří ideově poměrně heterogenní skupinu, jejímž společným jmenovatelem je odmítání členství ČR v NATO, sympatie s politikou Ruské federace a obecně i nesouhlas či přímo frustrace s tzv. polistopadovým vývojem, popisuje extremistické chování některých lidí v ČR zpráva ministerstva vnitra.

Napadení účtu Bohuslava Sobotky na Twitteru

Dalším počinem českých extremisté, jak je vypočítává zpráva vnitra, bylo napadení účtu předsedy vlády na Twitteru: „Dne 23. prosince došlo k napadení účtu premiéra Bohuslava Sobotky v síti Twitter. K útoku se přihlásili aktivisté kolem neonacistického webu White Media. Webová stránka působí přibližně od roku 2009, dlouhodobě podněcuje k etnické, rasové, náboženské a politické nenávisti, vytváří seznamy svých ideologických odpůrců a v posledních letech se správci webu hlásí i k útokům v oblasti informační kriminality,“ uvádí zpráva.

Celkový nárůst extremistických akcí pak zpráva označuje za „mírný“. Přes množství extremistických akcí a jejich účastníků v řádu tisíců však z přiložených tabulek vyplývá, že k trestným činům hanobení rasy a národa došlo pouze v řádu jednotek.

(ire)