Nejvyšší správní soud v Brně Foto: archiv

Kárný senát snížil žalobkyni z Plzně-severu na čtyři měsíce plat

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes snížil plat státní zástupkyni Zdeňce Trkovské z Plzně-severu, a to na čtyři měsíce o deset procent. Důvodem je pochybení při podávání návrhu na vazbu. Výsledek kárného řízení dnes bez dalších podrobností sdělila mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Kárnou žalobu podala okresní žalobkyně Lenka Úlovcová. Kárný senát specializovaný na záležitosti státních zástupců ji dnes projednal a shledal Trkovskou vinnou. Vyměřil však relativně mírný postih.

Zákon umožňuje při prvním provinění snížit plat až o 30 procent na jeden rok, případně dokonce odvolat žalobce z funkce. Proti rozhodnutí kárného senátu se nelze odvolat, možná je pouze ústavní stížnost, která ale nemá odkladný účinek.

Podle dostupných informací Trkovská chybovala, když podala návrh na vazbu mužů podezřelých z loupežných přepadení na Plzeňsku až po zákonem stanovené lhůtě 48 hodin od jejich zadržení. Soud pak dva z nich musel pustit na svobodu.

„Bohužel kolegyně zřejmě přehlédla, že faktickému zadržení podle trestního řádu předcházela ještě nějaká doba, kdy byli obvinění omezeni na svobodě,“ citoval loni deník Právo žalobce Pavla Hajného z Krajského státního zastupitelství v Plzni, které případ převzalo.

(čtk)