Městské státní zastupitelství v Praze má nového šéfa Foto: fimy.cz

Městské státní zastupitelství v Praze povede Martin Erazím

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes jmenoval šéfem Městského státního zastupitelství v Praze třiačtyřicetiletého státního zástupce Martina Erazíma. Specialistu na hospodářskou a majetkovou trestnou činnost, který doposud působil jako náměstek krajského státního zástupce v Praze, do funkce navrhla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Erazím nahradí Janu Hercegovou, která nečekaně rezignovala koncem ledna.

„Martin Erazím má dlouhodobou zkušenost s výkonem vedoucí funkce a disponuje dostatkem odborných znalostí i profesních zkušeností pro řízení tak významného obvodu, jímž městské státní zastupitelství je,“ uvedla mluvčí MSp Tereza Schejbalová. Doplnila, že nový šéf se funkce ujme od 1. března.

Komentář Petra Dimuna „Konec Jany Hercegové“ si můžete přečíst zde.

Bradáčová na webu vrchního státního zastupitelství napsala, že Erazím je náměstkem na krajském státním zastupitelství od roku 2007. „V průběhu své kariérní dráhy působil vyjma nejvyššího státního zastupitelství na všech stupních soustavy státního zastupitelství. V posledních letech se věnuje především výkonu dohledu nad činností podřízených státních zastupitelství,“ konstatovala.

Společně s Hercegovou v lednu skončila i náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová. Hercegová to zdůvodnila tak, že všechny tři chtějí umožnit personální obměnu. Na městském státním zastupitelství zůstanou jako řadové žalobkyně. Rezignaci následně podaly i vedoucí oddělení obecné a ekonomické kriminality, Jana Kadeřábková a Helena Čapková.

Hercegová stála v čele instituce devět let. V minulosti podle médií čelila podezřením, že mařila vyšetřování některých kauz.

(čtk)