Plakát hnutí NE Bruselu

Na Malé Straně se střetli příznivci a odpůrci migrace

Na účastníky pochodu na podporu uprchlíků, kteří mířili k Pražskému hradu, zaútočila odpoledne na rohu Thunovské a Zámecké ulice skupinka zhruba 20 až 25 odpůrců imigrace.

Křičeli na sebe, začali házet kamení a lahve. Incident na Malé Straně trval několik minut, útočníci se po příjezdu policie dali na útěk. Nikdo nebyl zraněn ani zadržen, řekl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Další incident řešili odpoledne policisté na Loretánském náměstí, kde během demonstrace proti islámu vytáhl jednadvacetiletý muž pistoli na poplašné náboje a vystřelil. Policisté ho ihned zadrželi, je podezřelý z trestného činu výtržnictví, řekl Daněk. Akci pořádala krajně pravicová Národní demokracie.

V Praze se dnes odpoledne koná několik akcí proti islámu a migraci i jejich odpůrců. Patrně největší demonstrace má začít od 15:00 na Hradčanském náměstí, organizují ji Blok proti islámu a hnutí Úsvit a je součástí celoevropských protestů organizovaných hnutím Pegida. Mezi Hradčanským náměstím a Nerudovou ulicí je dvojitý kordon policejních aut. Příznivci uprchlíků skandují na odpůrce islámu. Odděluje je řada těžkooděnců, policisté zatím mají situaci pod kontrolou.

Na Václavském náměstí proti radikálnímu islámu a migraci protestují od 14:00 hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Policie odhadla počet účastníků na 1200, organizátoři na 2000 až 3000 lidí. Vedle Okamury dorazil i senátor za Stranu práv občanů Jan Veleba.

(čtk)