Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán: Insolvenční správci nemají na kompenzace za zrušenou vyhlášku nárok

Novela insolvenčního zákona Ministerstva spravedlnosti vyřeší odmítavý verdikt Ústavního soudu v souvislosti s vyhláškou o přítomnosti insolvenčních správců v provozovnách. V České televizi to dnes řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle něj insolveční správci nemají nárok na oškodnění za to, že několik měsíců museli zrušenou vyhlášku dodržovat.

Vyhláška, kterou prosadil Pelikán, vyžadovala po insolvenčních správcích osobní přítomnost jeden pracovní den v týdnu na každé své provozovně. Jeden den by tak byli v sídle firmy, a ve zbytku týdne mohli být maximálně na čtyřech provozovnách. Podle Pelikána zrušenou vyhlášku nahradí opatření v novele insolvenčního zákona. Na kompenzace podle ministra insolvenční správci nemají nárok. „Takhle rušení vyhlášek nefunguje, ta vyhláška byla rušena do budoucna, nikoliv do minula, takže není důvod ke kompenzacím,“ řekl Pelikán. Insolvenční správci po verdiktu ÚS avizovali, že zřejmě budou žádat o odškodnění formou žaloby na stát.

Podle ministra dochází mezi insolvenčními správci k organizovanému spolčování. „Pokud jde o insolvenční mafie, viděli jsme to na případu soudce Berky. Vím ze své advokátní praxe, že existují další případy, kdy jsou insolvenční správci organizováni,“ řekl Pelikán v ČT.

Podle Pelikána by také mělo dojít ke snížení tarifů exekutorů. Podle ministra by věřitelé měli dávat finanční zálohu a také by měly být zpoplatněny exekuční návrhy. „Úspěšnost exekucí je kolem dvaceti procent, čili dvacet procent dlužníků nese náklady celku,“ řekl Pelikán s tím, že pokud MSp zajístí, že náklady každé exekuce někdo ponese, je možnost snížit náklady exekucí o třetinu až pětinu. Návrh by ministr spravedlnosti chtěl předložit do léta letošního roku. Exministr Pavel Blažek (ODS) řekl, že si dovede představit, že by zpoplatnění exekučních návrhů podpořil.

Zákonodárci v tomto volebním období už exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit a omezení úhrad nuceným prodejem realit. Stanovil se taky postup exekuce tak, že prodej nemovitosti má být až na posledním místě. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy. Snížily se taky advokátní odměny při vymáhání menších opakujících se pohledávek.

(epa)