Americký prezident Barack Obama. Foto: zdroj Facebook.com

Podle Obamy bude mít Senát čas, aby schválil Scaliova nástupce

Americký prezident Barack Obama je přesvědčen, že Senát má „víc než dost“ času na to, aby zvážil jeho nominaci nového člena Nejvyššího soudu za zemřelého Antonina Scaliu. Řekl to dnes na setkání s novináři a dodal, že politici, kteří jej vyzývají k ponechání výběru soudce na novém prezidentovi, nemají oporu v ústavě.

„Ústava hovoří zcela jasně o tom, co by se teď mělo stát. Pokud je volné místo v Nejvyšším soudu, má prezident Spojených států někoho nominovat. Senát zváží nominaci a buď neschválí nominovaného člověka, nebo se nominovaný stane členem Nejvyššího soudu. Historicky to nebylo považováno za sporné,“ řekl Obama médiím v kalifornském sídle Rancho Mirage, kde se zúčastnil jednání se zástupci asijských zemí.

Obama prohlásil, že vybere člověka, který bude „neoddiskutovatelně“ kvalifikován pro tento post. O jeho jménu chce začít uvažovat příští týden.

Za možného kandidáta média označují soudce washingtonského odvolacího soudu Sri Srinivasana, jehož volbu předloni v Senátu jednomyslně podpořili demokraté i republikáni. Obama podle agentury AP možná počítá s tím, že dřívější podpora, kterou Srinivasanovi poskytli republikánští senátoři, jim nyní znemožní volbu zablokovat.

Devětasedmdesátiletý konzervativní soudce Scalia zemřel o víkendu na texaském ranči. Republikánští zákonodárci a prezidentští kandidáti požadují, aby nového soudce jmenoval až příští prezident. Obávají se, že Obamovým očekávaným výběrem liberálního soudce by v devítičlenném soudním senátu po mnoha letech převládli levicově ladění soudci.

Senát, v němž mají republikáni těsnou většinu, sice může jmenování soudce blokovat, avšak podle komentářů amerických médií by si tím pravice výrazně ztížila situaci před listopadovými volbami.

(čtk)