Bývalý soudce Jiří Pešek se svým advokátem Reprofoto: ČT

Podmínka pro bývalého soudce Peška platí, NS zamítl jeho dovolání

Podmíněný trest pro bývalého soudce Městského soudu v Brně Jiřího Peška, jenž chtěl ovlivnit rozhodování svého kolegy v kauze Edbusy, je definitivní. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Peška i Nejvyššího státního zastupitelství, vyplývá z justičních databází. Zároveň NS z podnětu šéfa žalobců nařídil znovu otevřít tu část obžaloby, která se týkala zvýhodňování spřáteleného advokáta při rozdělování kauz ex offo.

Spornou část obžaloby opět projedná Okresní soud ve Frýdku-Místku, který ji původně předal kárnému senátu. Nejvyšší státní zástupce s hodnocením nesouhlasil, domníval se, že Pešek svým postupem zneužil pravomoc úřední osoby a že případný kárný postih není dostačující.

Okresní soud ve Frýdku-Místku věc po zásahu Nejvyššího soudu vyloučil k samostatnému projednání.

Ve zbytku je verdikt nadále pravomocný. Odvolací Krajský soud v Ostravě před rokem uložil Peškovi desetiměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou. Důvodem bylo to, že podle obžaloby několikrát kontaktoval soudce brněnského krajského soudu Jiřího Stýbla, který rozhodoval o osudu peněz zajištěných policií v kauze Edbusy. Šlo o 100 milionů korun, které kriminalisté získali z rakouské banky.

Pešek již není veden v oficiálním seznamu soudců na webu ministerstva spravedlnosti. V minulosti opakovaně uvedl, že se cítí nevinen a trestné činnosti se nedopustil.

Kauza Edbusy patří k nejsložitějším, které se na jižní Moravě odehrály. Peníze z vytunelované firmy mohly být podle dřívějších mediálních spekulací motivem vraždy expolicisty Michala Tofla. Soudce Stýblo se v lednu 2012 z dosud nevyjasněných důvodů oběsil ve své kanceláři.

(čtk)