Ilustrační foto: MěÚ Slaný

Přehlížení přestupků snižuje důvěru ve stát, znělo na semináři

S drobnou kriminalitou setkala poměrně značná část obyvatel. Mnohé oběti tyto přestupky nebo trestné činy vůbec nenahlásily. Lidé přitom vnímají drobnou kriminalitu citlivě, může vést k nižšímu pocitu bezpečí a k nedůvěře ve stát, zaznělo na dnešním semináři ve Sněmovně. Padaly náměty na změnu v trestání těchto činů i úvahy o vzniku záloh policie podobně, jako má armáda aktivní zálohy a hasiči dobrovolné sbory.

Bagatelní kriminalita je podceňovaná a opomíjená, poznamenala bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí mluvila o vysokém výskytu, malé objasněnosti a minimálním postihu pachatelů. Pachatelé, kteří se dopustí i několika deliktů denně, získávají pocit beztrestnosti.

Ze starších výzkumů, které představila Milada Martinková z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, vyplynulo, že asi 15 procent obyvatel se setkalo s krádeží osobních věcí a desetině lidí někdo vykradl automobil. Krádež osobních věcí přitom neohlásilo zhruba šest z deseti obětí, vykradený vůz asi pětina obětí. Nikoli nezanedbatelná část obyvatel se stává oběťmi deliktů, na které se hledí jako na ne příliš závažné. Policie se často nedozvídá, že se delikt stal,“ uvedla Martinková.

Účastníci semináře popisovali také případy, kdy policisté přesvědčují oběti, aby nahlásily škodu nižší než 5000 korun. Potom jde jen o přestupek. „Takové přístupy nechávají v obětech velmi negativní pohled,“ řekl Michal Barbořík z ministerstva vnitra.

Kritika na semináři zněla v této souvislosti na hodnocení práce policie podle počtu deliktů a jejich objasněnosti a na administrativu, jež je s ohlášením drobného kriminálního činu spojena. Objasněnost případů drobné kriminality je přitom poměrně nízká a když už pachatel dostane pokutu, stejně ji neuhradí. Výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek se proto přimlouval za to, aby úřady mohly pachatelům ukládat alternativní tresty. „Jsou nepostižitelní, když nelze peněžitou sankci vymoci,“ řekl.

Úvahu o vytvoření záloh policie z bývalých policistů nadnesl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Dovedl by si představit i domobranu.

(čtk)