Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková Foto: archiv

Prezidentka EK vzkazuje Pelikánovi: Snížení tarifů exekutorů by znamenalo krach a destabilizaci

V tuto chvíli nevidí exekutoři žádný prostor na to, aby došlo ke snížení exekutorského tarifu. České justici to sdělila prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. Reagovala tak na vyjádření ministra spravedlnosti Roberta Pelikána v Otázkách Václava Moravce.

Podle Pelikána by mělo dojít ke snížení tarifů exekutorů, protože by věřitelé měli dávat finanční zálohu a také by měly být zpoplatněny exekuční návrhy. „Úspěšnost exekucí je kolem dvaceti procent, čili dvacet procent dlužníků nese náklady celku,“ řekl Pelikán s tím, že pokud MSp zajistí, že náklady každé exekuce někdo ponese, je možnost snížit náklady exekucí o třetinu až pětinu. Návrh by ministr spravedlnosti chtěl předložit do léta letošního roku.

„V aktuální situaci nevidím žádný prostor na to, aby ke snížení tarifu došlo. Dlouhodobě v tomto směru poukazujeme na nedostatečnou právní úpravu i nepříznivou judikatorní praxi,“ oponuje Pelikánovi prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.
Snahu ministra upravit úhradu nákladů exekuce v případech, kdy je dlužník nemajetný, exekutoři vítají, ať už bude k úhradě zavázán věřitel nebo samotný stát. „I kdyby ale došlo k zavedení věřitelských poplatků a povinných záloh, rozhodně  se neztotožňuji s představou pana ministra o snížení tarifu,“ dodává Fučíková.

O tak drastickém snížení, které naznačil Pelikán v OMV, nemůže být podle Fučíkové řeč. „Podle mých znalostí o ekonomické situaci jednotlivých exekutorských úřadů a s ohledem na stále se zvyšující náklady spojené s exekučním vymáháním pohledávek by to  jednoznačně vedlo k hromadnému krachu úřadů a destabilizaci celého systému vymáhání práva,“ varuje Fučíková. „Propočty, ze kterých pan ministr vychází, mi bohužel nejsou známy. Zálohy a poplatky by se týkaly nových exekucí, proto je mi záhadou, kdo zaplatí náklady milionů aktuálně běžících bezvýsledných exekucí,“ dodává prezidenta Exekutorské komory.

Dušan Šrámek