Kdo bude tuto větev kauzy soudit, zatím není jasné Reprofoto: ČT

V kauze úniku informací z BIS byla znovu podána obžaloba

Státní zastupitelství podalo znovu obžalobu v případu lobbisty Ivo Rittiga, manželky expremiéra Petra Nečase Jany (dříve Nagyové) a údajného vynesení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Uvedla to dnes Česká televize.

Městský soud v Praze původní obžalobu státnímu zastupitelství vrátil. Důvodem bylo, že je obžaloba v režimu utajení, i když k tomu podle soudu není důvod. Žalobce Rostislav Bajger ČTK řekl, že pouze upravili text obžaloby podle přání soudu. Vznesená obvinění i právní kvalifikace zůstávají stejné.

Ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, která rozsáhlý spis týkající se někdejší šéfky kabinetu premiéra Nečasové dozoruje, podala obžalobu městskému soudu. Ten ji loni v květnu vrátil k přepracování. Státní zastupitelství neuspělo ani se stížností k Vrchnímu soudu v Praze, podle kterého se lze vyhnout popisu utajovaných informací.

Státní zastupitelství namítalo, že ojedinělost případu je daná nutností chránit utajované informace a samotnou povahou údajné trestné činnosti, kterou je podle vyšetřovatelů vyzvídání a vyzrazení zpráv BIS. Zpravodajci prý také policii potvrdili, že stále trvají důvody utajení. Podle soudů je ale odtajnění obžaloby nezbytné pro spravedlivé trestní řízení.

Bajger ČTK řekl, že se jednalo pouze o technickou úpravu obžaloby. „Pasáže, kde byly uváděny utajované informace, jsme vypustili. Místo nich jsme doplnili odkazy na jistý dokument, který citace obsahuje,“ vysvětlil žalobce.

Vyšetřovatelé v kauze obvinili čtyři lidi, většině hrozí až tříleté vězení. Kromě Rittiga a Nečasové jsou obžalováni advokát David Michal z právní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta&Partners), která plní Rittigova zadání ohledně byznysu, a lobbistův obchodní partner Tomáš Jindra.

Nečasová podle obvinění předávala v roce 2012 zprávy z tajné služby lidem z okolí Rittiga. Údajný policejní důkaz o úniku informací z BIS a ohrožení zájmů státu zachytilo odposlouchávací zařízení v místnosti, kde Rittig vedl jednání. BIS ale odmítá, že by její zprávy unikaly k Nečasové.

(čtk)