Martin Plíšek, Miroslav Kalousek a Marek Ženíšek z TOP 09 Foto: top09.cz

Vláda podle TOP 09 vydáním Fajáda porušila české právo, Pelikán to odmítl

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo názor, že propuštěním Alího Fajáda podezřelého ze spolupráce s teroristy porušilo české i mezinárodní právo. Zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly.

Nebyly tak splněny všechny podmínky pro to, aby Česko mohlo Fajáda stíhat, sdělil náměstek ministra Petr Jäger. Ministr Robert Pelikán (ANO) upozornil, že trestní stíhání nezahajuje ministr, ale státní zastupitelství.

Pro trestní stíhání nevydaného cizince v ČR by podle ministerstva musely být splněny tři podmínky určené trestním zákoníkem. První stanoví, že čin musí být trestný i podle českého práva. Druhá, že pachatel byl dopaden na českém území a nebyl vydán k trestnímu stíhání cizímu státu. Třetí říká, že stát, který žádal o vydání, musí požádat o provedení trestního stíhání pachatele v ČR.

„V daném případě by se tak Spojené státy americké musely na Českou republiku obrátit se žádostí o provedení trestního stíhání vůči dotčenému pachateli v České republice, k čemuž však nedošlo, a tento úmysl ani Spojené státy americké neindikovaly,“ vysvětlil Jäger, který na ministerstvu vede mezinárodní a ústavněprávní sekci.

Názor, že vláda při propuštění Fajáda porušila právo, dnes prezentovala opoziční TOP 09. „Spojené státy nepožádaly. Krom toho by si měli uvědomit, že ministr spravedlnosti nezahajuje trestní stíhání, to dělá státní zastupitelství. Mně je známo, že městské státní zastupitelství se zabývalo otázkou, jestli nemá proti panu Fajádovi zahájit stíhání z nějakého důvodu a neudělalo to,“ vzkázal kritikům Pelikán.

„Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem,“ uvedl předtím šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Pelikána označil za aktivního spolupracovníka ruských zpravodajských služeb. „Ti pánové nebyli teroristi, ale obchodníci se zbraněmi. To by pro pana Kalouska mohlo být sympatické, on má mezi nimi spoustu kamarádů,“ kontroval Pelikán.

Názor TOP 09 sdílí i člen ústavněprávního výboru Sněmovny, poslanec za opoziční ODS Marek Benda. „Odvolávat se na skutečnost, že USA nepožádaly o stíhání na území ČR, je absurdní, pokud jim předem ministr spravedlnosti svůj záměr nevydat pana Fajáda neavizoval. Rovnou ho nechal odvézt na letiště. Spojené státy žádaly o vydání pana Fajáda v souvislosti s terorismem a snaha o účelovou překvalifikaci na jiné trestné činy vypadá poněkud směšně,“ napsal v prohlášení zaslaném ČTK.

O tom, že Fajád a spoluobviněný Chálid Marabí nebudou vydáni do Spojených států, rozhodl ministr Pelikán minulý týden. Soud Fajáda propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA.

I propuštění Fajáda z předběžné vazby bylo podle náměstka Jägera v pořádku. Zákon o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních totiž stanoví, že příslušný krajský soud nařídí okamžité propuštění cizince, jehož vydání ministr spravedlnosti nepovolil. „Jedná se o zákonem stanovený obligatorní postup, který se vztahuje na všechny uvedené případy bez výjimky,“ podotkl náměstek.

(čtk)