Dostat se dnes z Mnichova, Belgie, odkudkoli z Evropy do Prahy autem je možné úplně bez problémů v řádu několika hodin, potvrdil, co je zjevné ministr Milan Chovanec pro dnešní iDnes. Foto: Mediafax

Bašta islamistů je pouhé tři hodiny od Prahy, trestná činnost Neněmců stoupá

Pouhé tři hodiny cesty od Prahy v Berlíně se nachází bašta vysoce nebezpečných islamistů. Celkem se v sousední zemi nachází 1100 potenciálních islámských teroristů. Osoby s teroristickým pozadím volně cestují napříč Evropou. Přesouvat se mohou i statisíce nových delikventů z Bavorska.

Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil Welt am Sonntag. Podle materiálu se v sousedním Německu nachází 450 islamistů, kteří jsou definitivně klasifikováni jako vysoce nebezpeční. Nejvyšší počet potenciálních islámských teroristů vykazují tři německá města: Brémy, Berlín a Hamburk.

V přepočtu na počet obyvatel města je nejvíce takových osob v Brémách, a to 14 teroristů, což znamená 2 islámští teroristé na sto tisíc obyvatel. V Berlíně je to při totožném přepočtu 1,9 takových osob na sto tisíc obyvatel. Jenže v tomto městě vzdáleném tři hodiny cesty od Prahy to znamená přítomnost už 65 vysoce nebezpečných islámských teroristů.

Na tento fakt upozornil dnes v rozhovoru pro iDnes český ministr vnitra Milan Chovanec: „Kdo dneska říká, že jsme bezpeční, tak lže. Jsme v nebezpečném světě. Dostat se dnes z Mnichova, Belgie, odkudkoli z Evropy do Prahy autem je možné úplně bez problémů v řádu několika hodin. Žádný stát není bezpečný. Pokud úsilí Evropy zůstane jen na papíře a neodvede se do konkrétních úkolů, tak nejsme schopni s terorismem bojovat efektivně,“ uvedl Chovanec pro dnešní vydání iDnes.

Kromě těchto vysoce nebezpečných islamistů obsahuje analýza zveřejněná v Welt am Sonntag počet osob, které jsou podezřívány, že by byly schopny v rámci islámského terorismu spáchat útok nebo vraždu. Takových osob se v sousedním Německu nachází 1100 a jde o cizince i o osoby s německým občanstvím.

Sledovat džihádisty 24 hodin denně je nemožné
Podle materiálu jsou Němci přesvědčeni, že ochrana proti těmto osobám je možná pouze lepší výměnou informací a lepší vzájemnou spoluprací bezpečnostních služeb v Evropě. Proto by ještě v první polovině roku 2016 měla být v německém Úřadu pro ochranu ústavy zřízena operativní platforma a stálý zástupce zpravodajské služby pro rychlejší výměnu informací o islámských teroristech v Evropě. Totožný názor zastává český ministr vnitra Milan Chovanec. „Lepší sdílení informací mezi evropskými zeměmi je zásadní podmínkou pro úspěšný boj s terorismem, uvedl Milan Chovanec podle ČTK před čtvrteční mimořádnou schůzkou ministrů vnitra zemí EU a současně připustil možnost opakování útoku podobnému tomu v Bruselu.

Vysoce nebezpeční islámští teroristé totiž nesetrvávají v Německu, ale pohybují se křížem krážem po Evropě. Podle Němců však při jejich monitorování není dostatečná spolupráce evropských bezpečnostních služeb.

V každém případě, jde o velkou bezpečnostní výzvu, uvádí deník Die Welt. O tom, že ve skutečnosti nikdo neví, jak s těmito osobami naložit, svědčí výroky mluvčího parlamentní frakce CSU Stephana Mayera. Podle jeho slov je nemožné všechny džihádisty sledovat 24 hodin denně a měla by být proto využita technika jako elektronické náramky používané pro vězně. Die Welt ovšem neuvádí, na jakém právním základě by se tak dělo. Zneklidňující je pak Mayerova informace o tom, že v schengenské databázi je nyní uložena informace týkající se 2000 – 4 500 bojovníků teroristické organizace Islámský stát.

Vrah z Bruselu se pohyboval mezi uprchlíky v Maďarsku
Německá analýza se vůbec nezabývá islámským terorismem ve vztahu k počtům přistěhovalců a žadatelů o azyl v Německu. Na tento vztah naopak upozornil ministr vnitra Milan Chovanec: „Kdo si myslí, že pokud do Evropy zamířil milion lidí, tak jsou to samí andělé a nejsou mezi nimi teroristé, zločinci, tak byl naivní,“ uvedl. Připomněl, že nejméně jeden útočník z Paříže se mezi migranty pohyboval,“ řekl ministr před jednáním v EU.

Ministr hovořil o jednom z vrahů z Bruselu, o 24 letém původem Syřanovi Najim Laachraouichovi, který byl prokazatelně dva měsíce před atentáty v Paříži s atentátníkem Abdeslamem v Maďarsku na falešný belgický pas na jméno Soufiane Kayal. Podle německého experta na terorismus Almara Teverssena vyzvedli v pronajatém automobilu kohosi v uprchlickém táboru v Budapešti a přes hranice Rakouska jeli do Belgie. Na hranicích Rakouska byli kontrolováni, ale protože v databázi nebyl žádný záznam o terorismu, byli puštěni dál. Z Rakouska jeli do Německa, kde přenocovali v Bavorsku v Kitzingenu, potvrdil tento týden zástupce federální policie v Německu německému tisku. Jde o další vrahy a atentátníky, kteří se dostali bez problémů z Balkánské stezky přes Německo do Západní Evropy.

Pětina Neněmců v Bavorsku spáchala třetinu zločinů
Že je v schengenu a při otevřených hranicích Bavorsko jako konec balkánské stezky v nejhorší situaci, je dlouhodobě známé. Tento týden však bavorský ministr vnitra Joachim Hermann předložil statistiky trestné činnosti v Bavorsku. Podle nich se zvyšuje podíl na trestné činnosti páchaných Neněmci, zatímco trestná činnost Němců klesá. „Zatímco podíl neněmeckých podezřelých v roce 2011 byl 24,2 procenta, vzrostl v roce 2015 na 31,5 procenta. Tato hodnota je vysoko nad statistickým podílem osob s migračním pozadím v populaci v Bavorsku,“ uvedl Hermann. Podíl přistěhovalců, kteří spáchali 31,5 trestných činů, činí v obyvatelstvu Bavorska podle informací z bavorského Státního úřadu pro statistiku těsně pod 20 procent.

Celkově však počet trestných činů v Bavorsku podle ministra vnitra poklesl oproti situaci před deseti lety. Naopak raketově vzrostl v roce 2015 počet nelegálních přechodů hranic a porušení zákona o přistěhovalectví. Toto nezákonné chování činilo celou čtvrtinu všech spáchaných trestných činů, což bylo 211 000 případů takového jednání ze všech trestných činů, kterých bylo v Bavorsku v roce 2015 spácháno 594 899. Také ze sousedního Bavorska se mohou tito delikventi přesunout do České republiky za několik hodin.
Irena Válová
.