Plot na hranici s Maďarskem Ilustrační foto: wikipedia

Frontex hlásí rekordní počet ilegálních přechodů hranic. Bez ohledu na počasí

Počet zjištěných nelegálních přechodů hranic ve čtvrtém čtvrtletí 2015 dosáhl čísla 978 300, což je nejvyšší počet od doby, kdy v roce 2007 začala analytická síť Frontexu data vyhodnocovat. Jak vyplývá ze zprávy, nelegální přistěhovalce nezastaví ani bouřící moře.

Uvedla to agentura na ochranu vnějších hranic a schengenu Frontex.

Podle zprávy zpomalovaly v předchozích letech změny počasí, rozbouřené moře a špatné podmínky pro plavbu vždy na podzim migraci přes Středozemní moře. To se však nestalo v roce 2015. „Migranti pokračovali v posledních měsících roku v příjezdech do Řecka v rekordních počtech,“ uvádí zpráva. Ve čtvrtém čtvrtletí bylo zajištěno na východní středozemní stezce, především na ostrovech Aegean, 484 tisíc osob, z nichž se 46% prohlásilo Syřany a 28% osob tvrdilo, že jsou Afghánci.

Masivní proud migrantů měl okamžitý dopad na západní balkánskou stezku, kde lidé, kteří přijeli do Řecka, byly zaregistrováni podruhé, když znovu vstupovali do EU. „V období říjen – prosinec bylo zaznamenáno 466 800 ilegálních přechodů hranic spojených s migračním proudem ze Srbska do Chorvatska,“ uvedl Frontex.

K pokusu ilegálně přejít vnější hranici může dojít opakovaně jednou osobou, upozorňuje Frontex. To znamená, že velký počet lidí, kteří byli napočítáni při příjezdu do Řecka, je znovu nahlášen ve chvíli, kdy vstupuje podruhé do EU skrz Maďarsko nebo Chorvatsko.

Mezitím počet zjištěných ilegálních překročení hranic ve středním Středozemím moři klesl na třetinu. Procento Afričanů na této cestě vzrostlo, zatímco Syřané, kteří v minulosti používali tuto trasu, používají nyní na místo této trasy raději Řecko.

Podle čerstvé zprávy Frontexu bezprecedentní migrační proud do Řecka byl příčinou, proč se míra nelegální migrace v západním Středomoří ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zdvojnásobila ve srovnání s rokem 2014.

(ire)