Bývalý přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána Foto: archiv

Jícha: Končící exekutor Vrána zpronevěřil miliony korun

Přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána podle jeho nástupce Lukáše Jíchy krátce před chystaným předáním funkce zpronevěřil několik milionů korun. Jícha, který na začátku dubna nahradí Vránu v čele Exekutorského úřadu Přerov (EÚP), proto podá trestní oznámení.

Vrána vyjádření Jíchy označil za lež a tvrdí, že převedené peníze nepatřily dlužníkům ani věřitelům. Předávání EÚP novému vedení doprovází neshody pracovníků, kvůli kterým v sídle úřadu v úterý zasahovala policie. Exekutorská komora už nařídila mimořádnou hloubkovou kontrolu v EÚP, který patří v Česku mezi tři největší instituce zaměřené na exekuce.

Blog Petra Dimuna „Pelikán vs. Vrána“ si přečtěte zde.

„Tomáš Vrána spolu s údajným nově jmenovaným generálním ředitelem svého úřadu Jiřím Bílkem vyvedli v úterý z depozitního účtu úschov soudního exekutora na účet společnosti C.M.B CZ FACILITY několik milionů korun,“ sdělil dnes ČTK Jícha. Peníze byly podle Jíchy převedeny na zahraniční účet firmy C.M.B CZ FACILITY, která má nejasnou vlastnickou strukturu. Z bankovního výpisu vyplývá, že odesláno bylo 3,4 milionu korun.

„Jde o zcela nezpochybnitelnou zpronevěru cizích prostředků, s nimiž nemá Tomáš Vrána právo disponovat. Vzhledem k závažnosti těchto skutečností podáváme trestní oznámení pro zpronevěru na Tomáše Vránu, Jiřího Bílka a také na advokáta Jiřího Vančuru jako členy zločinného spolčení,“ uvedl Jícha. Zároveň podá návrh na předběžné opatření, kterým by soud zakázal těmto osobám disponovat depozitními účty exekutora a spisovou agendou.

Vránův mluvčí Kryštof Šabacký řekl, že z depozitního účtu, na který přicházejí platby od dlužníků a jsou zněj vypláceni věřitelé, nebyly převedeny žádné peníze. „Peníze z účtů Tomáše Vrány opravdu odešly, avšak jedná se o běžné účty, ke kterým má přístup pouze Tomáš Vrána. V žádném případě se nejedná o prostředky dlužníků a věřitelů. Tyto prostředky se převedly z důvodu obchodních aktivit Tomáše Vrány. Nemají žádný vliv na chod EÚP,“ upozornil.

Vrána ve čtvrtek podle Šabackého předloží „oprávněným orgánům“ veškeré výpisy z bankovních účtů exekutorského úřadu. „Bude z nich patrné, že k žádné dispozici nedošlo,“ podotkl Šabacký. Vrána zároveň podal trestní oznámení na bývalé zaměstnance exekutorského úřadu, kteří podle něj závažně porušili úřední povinnosti. „Pan Jícha pravděpodobně od bývalého vedení exekutorského úřadu ke svému vyjádření obdržel chybné či zavádějící podklady,“ podotkl Šabacký.

O dění v EÚP se zajímá vedení Exekutorské komory ČR. „Exekutorská komora je znepokojena zprávami o situaci na EÚP. Požádala jsem proto předsedu kontrolní komise o provedení mimořádné kontroly na přerovském úřadu,“ řekla dnes ČTK prezidentka komory Pavla Fučíková. Kontrolní komise si v pátek předvolá Vránu a Jíchu k podání vysvětlení. „Na základě výsledků šetření se Exekutorská komora rozhodne o dalších krocích jako je například podání kárné žaloby či trestního oznámení,“ dodala Fučíková. Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána požádala o to, aby jeho úřad zahájil vlastní šetření a na případ dohlédl.

Jícha byl vybrán na základě hlasování výběrové komise, ve které usedli soudní exekutoři, soudci a zaměstnanci ministerstva spravedlnosti. Vrána stál v čele EÚP od roku 2001. V pozici exekutora zůstane do 31. března, poté přerovský úřad převezme Jícha. O odvolání Vrány usiloval ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který na exekutora loni kvůli četným stížnostem podal kárnou žalobu. EÚP zahájil činnost v roce 2001. Zaměstnává dvě stovky lidí a ročně řeší zhruba 60.000 nových exekucí.

(čtk)