Soudce Novák rozhodl o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova Reprofoto ČT

Obviněný soudce Novák dočasně přijde o talár, pobírat bude polovinu platu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce obviněného chomutovského soudce Ivana Nováka, který údajně přijal úplatek od advokáta Josefa Douchy. Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta. Propuštění se mělo týkat podnikatele Tomáše Maliny, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu.

Novák čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Stíhán je na svobodě stejně jako Doucha, který je obviněn z podplacení a zneužití pravomoci. Soudci hrozí až deset let vězení, právníkovi šest.

„Důvodem zproštění výkonu funkce je stíhání za závažnou trestnou činnost, což by mohlo ohrozit důvěru veřejnosti v nestranné rozhodování soudů. Soudce Ivan Novák bude z funkce zproštěn do pravomocného skončení stíhání, ke zproštění z funkce dojde dnem následujícím po dni doručení, tedy zítra (ve čtvrtek),“ uvedla Schejbalová. Po dobu dočasného zproštění bude Novák pobírat polovinu svého platu.

Mluvčí chomutovského soudu Lenka Chalupová už dříve řekla, že dočasné zproštění Nováka funkce chod soudu nijak nezasáhne. „Nepřítomností JUDr. Nováka nebude činnost trestního úseku zdejšího soudu, na němž aktuálně působí dalších devět soudců, nijak narušena,“ doplnila.

Server Aktuálně.cz dříve napsal, že Doucha s Novákem si podle detektivů předali peníze v obci nedaleko Prahy. Schůzka se prý uskutečnila dva dny poté, co byl podnikatel Malina propuštěn na svobodu, a detailně ji monitorovala policie. Oba obvinění předání úplatku popírají. Novák prý policii řekl, že to byly jeho vlastní peníze. Vracel totiž dohromady asi 300.000 korun ženě, která si od něj chtěla koupit byt ve Vejprtech, ale nakonec z koupě sešlo. Posledních 80.000 jí prý dal ve stejný den, kdy se u Prahy sešel s Douchou.

Malina si odpykal polovinu z pětiletého trestu a na svobodu se dostal letos v lednu.

(čtk)