Automatický generátor přidělování věcí má podle ministerstva vylučovat z přidělování lidský faktor a zajišťovat náhodnost výběru soudního oddělení Foto: MSp

Pelikán nenašel ve vládě podporu pro protikorupční speciál, ustoupit nehodlá

Návrh nového zákona o státním zastupitelství vláda projedná až na příštím zasedání. Dnes tuto dlouho připravovanou předlohu ministerstva spravedlnosti odložila. Podle informací České justice z jednání vlády nastal zásadní rozpor v otázce dohledu nad Speciálním státním zastupitelstvím.

Postavení takzvaného protikorupčního „Speciálu“ pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou je trnem v oku nejen vládním legislativcům, ale i poslancům. Ti už dříve avizovali, že v podobě, v jaké ministr spravedlnosti Robert Pelikán návrh poslal do vlády zákon nepodpoří.

Speciál by měl podle ministra spravedlnosti pracovat maximálně nezávisle a nikdo, ani třeba nejvyšší státní zástupce, by mu neměl do agendy vstupovat – chyběl by nad ním jakýkoliv dohled.

Pelikán po jednání řekl, že v klíčové části návrhu nehodlá ustoupit. „Možnosti nějakých zásadních posunů nevidím,“ uvedl. Připustil ale, že by během týdne mohl s koaličními partnery najít shodu na změně v detailech. Podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) založení speciálu ministrům nevadí, chtějí ale, aby nad ním existoval dohled.

„Koaliční partneři mají námitku ke konstrukci speciálů, my to považujeme za klíčový prvek, bez kterého ten zákon nemá cenu. Takže budeme dál jednat a zjišťovat, jak to koaliční partneři myslí s tím bojem proti korupci,“ řekl Pelikán. Jeho tým práci na dlouho připravovaném zákoně prý nevzdá. „Budeme hledat cesty, na druhou stranu není možné, abychom ustoupili z klíčových prvků,“ konstatoval. Dienstbier novinářům řekl, že tím, kdo boj proti korupci zdržuje, je Pelikán.

Ministr a například Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová tvrdí, že návrh zákona je pro některé politiky nepohodlný. „Ačkoliv téměř všichni slibovali voličům, že chtějí silné a nezávislé státní zastupitelství, tak když dojde na lámání chleba, ukazuje se, že ne každý to chce až tak moc,“ poznamenal k tomu Pelikán už dříve. Ministr zákon do vlády poslal se zásadními rozpory. Legislativní rada vlády návrh nejdříve vrátila k přepracování, při druhém pokusu pak varovala před možnou kolizí s ústavním pořádkem.

Podle exministra Pavla Blažka (ODS) si ministerstvo a vláda předložením zákona zaškrtne „splněno“ a norma pak sněmovnou schválena nebude. „Hnutí ANO pak vše jako vždy svede na tradiční strany a parlamentní žvanírnu. A stále bude dost lidí, kteří na to naletí. O nic víc než o tuto pokryteckou hru v tuto chvíli nejde,“ řekl poslanec České justici.

(epa)