Ministr Pelikán a jeho mluvčí Tereza Schejbalová foto: Eva Paseková

Pelikána čeká tuhý boj. Vláda projedná zákon o státním zastupitelství

Návrh nového zákona o státním zastupitelství, který už několik let vzniká na ministerstvu spravedlnosti, projedná ve středu vláda. Zákon posiluje postavení i odpovědnost státních zástupců, ruší obě vrchní státní zastupitelství a zavádí takzvaný protikorupční speciál pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou. Ministr zákon do vlády poslal s několika rozpory.

Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu napsalo, že jeho ambicí není přijít s revoluční změnou. Hodlá prý lépe a precizněji vymezit vzájemné vztahy v soustavě státních zastupitelství.

U vedoucích státních zástupců zákon stanoví funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení. Další novinkou je například pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení, pokud bude hodnocení opakovaně negativní. Norma prý také omezuje riziko zneužívání dohledu nad zastupitelstvími ke skrytému vyžadování informací, které by s dohledem nesouvisely.

Jednorázové náklady na vznik Speciálního státního zastupitelství vyčíslilo ministerstvo na 20,3 milionu korun, každoroční by měl provoz speciálu stát 93,4 milionu. Roční provoz rušených vrchních státních zastupitelství činí 120 milionů korun v Praze a 60 milionů v Olomouci. Všichni žalobci z vrchních státních zastupitelství mají po zrušení svých institucí dočasně přejít pod Nejvyšší státní zastupitelství, kde budou dostávat vyšší plat.

K návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, nejvyšší souddy, výhrady vznesla i Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád. Legislativní rada vlády nakonec zákon doporučila ke schválení, vadí jí ale to, že nad protikorupčním speciálem chybí dohled Nejvyššího státního zastupitelství.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nedávno uvedl, že největší boj o podobu zákona očekává v Parlamentu. „Ačkoliv téměř všichni slibovali voličům, že chtějí silné a nezávislé státní zastupitelství, tak když dojde na lámání chleba, ukazuje se, že ne každý to chce až tak moc,“ poznamenal. Ministr zákon do vlády poslal se zásadními rozpory. Legislativní rada vlády návrh nejdříve vrátila k přepracování, při druhém pokusu pak varovala před možnou kolizí s ústavním pořádkem.

Poslanci už dříve avizovali, že v současné podobě zákon nemá šanci parlamentem projít.

Prvotní návrh nového zákona vznikal v součinnosti se státními zástupci, z projednávání ve Sněmovně jej však stáhla k dopracování bývalá ministryně Marie Benešová (ČSSD). Za její nástupkyně Heleny Válkové (ANO) úřad vypracoval návrh, jenž se od původního výrazně odklonil a vyvolal kritiku, že dostává veřejné žalobce do područí politiků. Tehdejší legislativní náměstek Pelikán nakonec ustoupil a nechal zákon předělat.

Ustanovení zákona, která se netýkají protikorupčního speciálu, by měla nabýt účinnosti od příštího července.

(čtk, epa)