V Česku platí první stupeň ohrožení terorismem

V Česku je po teroristických útocích v Belgii de facto vyhlášen první stupeň ohrožení terorismem. Novinářům to po jednání kabinetu oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pro zajištění bezpečnosti ministři souhlasili také s nasazením až 550 vojáků na dobu dvou měsíců. Vláda tak reagovala na dnešní teroristické útoky v Bruselu. Česko podle dřívějšího vyjádření premiéra není v bezprostředním ohrožení.

„V tuto chvíli platí definitivně se souhlasem vlády první stupeň ohrožení terorismem,“ oznámil premiérem. Ministři tak potvrdili dřívější rozhodnutí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Vláda také schválila nařízení, které umožňuje nasadit na pomoc policii až 550 vojáků na dobu dvou měsíců. „Vojáci budou spolu s příslušníky Policie ČR působit ve smíšených hlídkách na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací osob,“ popsal v tiskovém prohlášení úkol armády náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují také na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro. Vojáci budou podle Bečváře k dispozici od středečního rána.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) upřesnil, že 350 vojáků se připojí k policistům v Praze, po stovce jich bude působit v Brně a Ostravě. „Budou ozbrojeni. Dáváme k dispozici vrtulník v Kbelích, kdyby bylo potřeba pro monitorování nebo další úkoly,“ dodal ministr.

Jednání kabinetu se zúčastnili také policejní prezident a šéf Bezpečnostní informační služby, kteří ministry informovali o aktuální bezpečnostní situaci a přijatých opatřeních. Premiér už dříve prohlásil, že Česko nečelí bezprostřední teroristické hrozbě.

První stupeň varování upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem. Podle Sobotky je součástí bezpečnostních opatření kromě masivnějšího nasazení policie a armády také intenzivnější práce bezpečnostních služeb. Dosud v Česku platil nejnižší nultý stupeň ohrožení.

Dnešní teroristické útoky v Bruselu vyvolaly podle bezpečnostního experta, který si nepřál být jmenován, v bezpečnostní komunitě zděšení. Odehrály se totiž ve chvíli, kdy v hlavním městě Belgie probíhala rozsáhlá bezpečnostní akce. I výrazná přítomnost bezpečnostních sil ale útoku nedokázala zabránit. Podle experta to ukazuje na to, že teroristické skupiny nejsou na ústupu a jsou schopny rychlých a koordinovaných akcí. Do budoucna proto nevyloučil nebezpečí útoků, které by byly spáchány koordinovaně v různých evropských městech, v ohrožení by tak mohla být i turisty oblíbená Praha. Atentáty proto podle něj vyvolají snahu po ještě silnějších bezpečnostních opatřeních.

Ministr Stropnický připustil, že i lidé v Evropě si kvůli podobným událostem budou muset zvykat na přítomnost ozbrojených vojáků v ulicích měst. „Musíme si asi pomalu zvykat na to, že určitá doba bezpečnostní bezstarostnosti prostě nepanuje. Že policisté jsou v ulicích, že vojáci jsou v ulicích a že je to v zájmu občanů,“ řekl Stropnický.

(čtk)