Plány na nákup limuzín byly již v loňských podkladech pro vládu Ilustrační foto: wikipedia

Vnitro chce policii koupit dvě limuzíny pro chráněné osoby

Ministerstvo vnitra chce nakoupit dvě limuzíny, které bude policie používat k převážení důležitých chráněných osob. Cenu aut ministerstvo odhaduje na 11,3 milionu korun. Se záměrem vnitra se příští týden seznámí vláda. O potřebě nákupu nových aut pro policii se začalo hovořit na konci loňského roku v souvislosti s přidělením policejní ochrany pro ministra financí Andreje Babiše.

Materiál k nákupu aut je ve vyhrazeném stupni utajení. Jde o nejnižší stupeň utajení, v němž se se utajovaná informace klasifikuje v případě, že neoprávněné nakládání s ní by mohlo být nevýhodné pro zájmy Česka. Z tohoto důvodu také nebude vypsáno běžné výběrové řízení. „V rámci této veřejné zakázky bude vyzván dodavatel, který splňuje podmínky pro přístup k utajované informaci ve stupni utajení vyhrazené a zároveň má v nabídce požadované typy vozidel,“ uvádějí podklady pro jednání vlády.

Před zahájením jednání s případnými dodavateli musí zakázku probrat vláda. Bez těchto automobilů by podle ministerstva „byla ohrožena akceschopnost útvarů policie s celorepublikovou působností,“ protože jejich stará vozidla jsou už opotřebovaná a poruchová.

Vozy nejvyšších ústavních činitelů, kteří mají nárok na osobní ochranku, jsou vybaveny zvláštními komunikačními a bezpečnostními prvky bez pancéřování. Mezi chráněné osoby patří vedle prezidenta šéfové obou parlamentních komor, premiér a ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a nově také ministr financí. Jejich bezpečnost zajišťuje ochranná služba policie.

Plány na nákup limuzín byly již v loňských podkladech pro vládu, kde kabinet jednal o zařazení ministra financí na seznam chráněných osob. Babišovi se tehdy nákup aut nelíbil a nabízel k využití svoje auta. Ministr vnitra Milan Chovanec ale reagoval, že nejde o auta, která by sloužila jen Babišovi. „Ta auta jsou někdy v opravě, používají se i na takzvané delegace a Českou republiku v příštích letech čekají významné návštěvy, ať už je to papež nebo třeba čínský prezident,“ uvedl loni v prosinci Chovanec.

Podobná auta nedávno získala ochranná službu Vojenské policie, která se stará o bezpečnost ministra obrany. Armádní resort za dvě limuzíny Audi – pancéřované vozidlo a doprovodné vozidlo bez pancéřování – zaplatil přes 14 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření ministra obrany Martina Stropnického (ANO) by auta měla sloužit především pro převážení cizích diplomatů a politiků, kteří mají pancéřovanou limuzínu často v požadavcích při domlouvání podmínek jejich návštěvy v Česku.

(čtk)