Prezident Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Debata u Zemana o justici: Způsob, jakým byl vládou protlačen zákon o státním zastupitelství, je naprosto nevídaný, zaznělo

Na lánském zámku v sobotu jednal expertní tým prezidenta Miloše Zemana. Hlavním tématem byla situace na ministerstvu spravedlnosti a zákon o státním zastupitelství, nad kterým nenašli shodu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a bývalé ministryně Helena Válková (ANO) a Marie Benešová (ČSSD).

„Byla to velmi živá diskuse, především nad tématem návrhu zákona o státním zastupitelství, kde nedošlo ke shodě mezi současným ministrem a jeho předchůdkyněmi,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Nejvíce kritická k Pelikánovi a jeho práci byla podle informací České justice Helena Válková. Ta ovšem jednání příliš komentovat nechtěla. „Považuji to jednání za důvěrné a slíbila jsem mlčenlivost. Mohu pouze říci, že můj dojem z toho je velmi dobrý, jde o vysoce užitečné jednání. Může se kriticky a otevřeně hovořit o nedostatcích a navrhovat řešení. Takže jsem toho využila pro sdělení připomínek, které nejsou překvapivé. Týkají se zásadních nedostatků v zákonu o státním zastupitelství a dalších věcí. Změna v otázce dohledu nad Speciálním státním zastupitelstvím je podle mého názoru legislativní zmetek,“ řekla po jednání exministryně.

Česká justice se pokusila průběh jednání zmapovat. Jednalo se zejména o následujících tématech.

Legislativa ministerstva spravedlnosti

Ministr Pelikán na schůzce předestřel, co se mu zatím v úřadě podařilo a co ne a jakou cestou resort postupuje. Pelikán připomněl, že některé předpisy přebírá ze zahraničí, někde jde cestou dílčích novel.

Zákon o státním zastupitelství

Pelikán zákon před prezidentem uvedl slovy, že je symbolem protikorupčního boje. Debata poté byla jak se dalo očekávat, poměrně vyhrocená. Ve shodě byly zejména Helena Válková s Marií Benešovou. Zákon prý již nikdo nechce a je to doznívající přežitek z minulosti. „Většina státních zástupců se k zákonu staví chladně, chce ho jen hrstka těch „tam nahoře“ a to je Lenka Bradáčová, Pavel Zeman, pan Matula a Unie státních zástupců,“ řekla České justici po jednání exministryně a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Té se nelíbí, jakým způsobem byl zákon „protlačen“ vládou, kdy se doplnil částečný dohled nad Speciálním státním zastupitelstvím. „Ten způsob byl naprosto nevídaný, udělala se účelová změna, aby zákon mohl projít, protože se toho domáhali lidovci,“ řekla Benešová.

Nově doplněný způsob dohledu nestačí ani Válkové. „Samozřejmě tato změna nestačí. To ani není kompromis. V klíčové fázi, kdy se shromažďují důkazy, tak nad případem nebude dohled. S tím nemohu v žádném případě souhlasit. Myslím si, že je to koncentrace moci v rukou vybrané skupiny státních zástupců, která může být velmi nebezpečná,“ řekla už dříve Pelikánova předchůdkyně.

Jako negativum také na poradě zaznělo, že zavedení zákona bude poměrně nákladné z důvodu budování nového speciálního útvaru. „Není jasné, jací specialisté tam budou sloužit. Paní Bradáčová zavedené státní zástupce, kteří stíhají hospodářskou kriminalitu, příliš nemusí. Jediným kritériem pak je, aby byli oddaní, takže je otázkou, jaká by byla jejich kvalifikace,“ hodnotí Benešová. Poslanci ústavně právního výboru již pohrozili, že změny jsou kosmetické a na schválení na plénu Poslanecké sněmovny stačit nebudou.

Další debata se vedla nad posílení pravomocí Nejvyššího státního zástupce. Padaly obavy, aby nebyla moc koncentrovaná v rukou hrsti státních zástupců.

Prezident Miloš Zeman prý debatu příliš nekometoval a spíše si vyslechl argumenty pro a proti zákonu. Příliš se mu ale podle informací České justice nelíbí návrh na zrušení Vrchních státních zastupitelství.

Zákon o znalcích a tlumočnících

Debatovalo se rovněž o nutnosti změny zákona o znalcích, jejich přezkušování a zvýšení odměňování. Řešily se mediální kauzy pochybných posudků znalců jako v případě Kramný nebo zdravotní sestry z Rumburku. Proti novému zákonu, který Pelikán navrhuje, se podle informací České justice bouří někteří znalci, kterým vadí záměř pravidelného přezkušování. Pelikán slibuje předložení zákona co nejdříve. Norma má již legislativní skluz a poslanci hrozí, že raději navrhnou novelu.

Vězeňství

Probíral se tendr na elektronické náramky pro odsouzené a také Koncepce vězeňství, kde podle některých poradců prezidenta chybí harmonogram plánovaných změn. Od kauzy soudce Ivana Nováka jsou také problémy s podmínečným propouštěním vězňů – státní zástupci se obávají vězně propouštět a věznice začínají praskat ve švech. Prudký nárůst vězňů nedávno v médiích přiznal i Pelikán. Probační a mediační služba je personálně poddimenzovaná, upozornili prezidenta poradci.

Justiční palác v Karlíně

Probíral se i záměr ministra Pelikána zrekonstruovat areál bývalých vojenských kasáren v pražském Karlíně, kde by měl vzniknout nový justiční palác. Ministr ale prezidentovi údajně řekl, že jde o „hudbu budoucnosti“

Kromě uvedených témat se také řešila novela insolvenčního zákona, právo na zákonného soudce, problematika rozhodčích soudů nebo novela exekučního řádu. Poradní tým Zemana se v Lánech schází pravidelně. Jedná o různých problematikách, kvůli kterým si zve představitele jednotlivých ministerstev.

(Eva Paseková, čtk)