Náramek hlídá vězně Foto: archiv

Do tendru na náramky pro vězně se přihlásilo osm zájemců

Do nového tendru na elektronický monitoring vězňů se ministerstvu spravedlnosti přihlásilo osm zájemců. Dnes to oznámil ministr spravedlnostiRobert Pelikán (ANO) s tím, že nyní bude komise zkoumat, zda přihlášení splňují všechny požadované podmínky.

Do předchozího výběrového řízení na takzvané náramky se nepřihlásil nikdo. Předpokládaná cena veřejné zakázky je 100 milionů korun bez DPH.

„Přihlásilo se osm zájemců, takže jsem si oddechl,“ přiznal Pelikán. „Uvidíme, zda splnili kritéria a zda nám tam někdo zbyde,“ dodal v nadsázce.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že se tentokrát rozhodlo pro formu soutěžního dialogu. V popisu zakázky upozornilo, že v této fázi zatím není schopno vymezit technické podmínky a právní i finanční požadavky na dodavatele. „Jediné, co je zadavatel schopen definovat, je, že předmětem (či spíše účelem) plnění veřejné zakázky je pořízení komplexního elektronického monitorovacího systému osob pro trestní justici včetně zajištění podpory tohoto řešení,“ napsalo.

Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat, i servis náramků.

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti. Poté, co do původně vypsaného tendru nepřišla žádná nabídka, připustil náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel, že tendr mohl být pro uchazeče příliš technologicky náročný vzhledem k možnému výdělku.

(čtk)