Jeroným Tejc, Jan Chvojka a Marek Benda - poslanci ústavně právního výboru Foto: archiv

Kosmetická úprava, která nestačí. Poslanci hodnotí změny v dohledu nad Speciálem

V Poslanecké sněmovně to podle očekávání nebude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se zákonem o státním zastupitelství vůbec jednoduché. Přestože avizoval, že ústupek, který v souvislosti s částečným dohledem nad Speciálem učinil před vládou je takřka maximum, které si dovede představit, poslanci ústavně právního výboru oslovení Českou justicí žádají mnohem víc.  „Navrhovanou variantu beru jako vstřícný krok pana ministra, aby návrh prošel na vládě. Myslím, že pro členy ústavně právního výboru bude tato úprava nedostatečná,“ řekl koaliční poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

Právě ministři za sociální demokracii se při projednávání na vládě proti Pelikánově návrhu zákona o státním zastupitelství stavěli nejvíce „na zadní“. Hlasování se nakonec podle informací České justice zdržel ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD). Zaorálek se navíc měl ohradit proti tomu, že Pelikán v médiích označuje odpůrce návrhu zákona o státním zastupitelství za korupčníky. Návrh nakonec vládou prošel zejména díky hlasům lidovců.

Pelikán odmítá výrazné zásahy do návrhu zákona Foto: MSp
Pelikán odmítá výrazné zásahy do návrhu zákona Foto: MSp

Doplněný kompromisní dohled nad Speciálním státním zastupitelstvím by měl vypadat tak, že po skončení dokazování by trestní spis putoval na Nejvyšší státní zastupitelství, které by mělo dva měsíce k provedení dohledu. V té době by nebylo možné postoupit kauzu dále k soudu. Nejvyšší státní zastupitelství by ovšem nesmělo speciálu vydat negativní pokyn v tom smyslu, že má věc zastavit a nepodávat obžalobu.

Speciál by měl být elitní tým žalobců, kteří se budou věnovat hospodářské kriminalitě. Mělo by jít o 25 až 30 státních zástupců, jejichž úkolem budou kauzy se škodou větší než 250 milionů korun.

Koncentrace moci pro vybrané žalobce

„Samozřejmě tato změna nestačí. To ani není kompromis. V klíčové fázi, kdy se shromažďují důkazy, tak nad případem nebude dohled. S tím nemohu v žádném případě souhlasit. Myslím si, že je to koncentrace moci v rukou vybrané skupiny státních zástupců, která může být velmi nebezpečná,“ řekla České justici Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO). Podle ní je současné státní zastupitelství dost emancipované a za korupčními kauzami si jde i za stávající právní úpravy. „Mrazí mě z toho, že by měli ještě Speciální státní zastupitelství bez dohledu,“ dodala exministryně spravedlnosti.

Částečná kontrola nad speciálem místo plnohodnotného dohledu je podle další exministryně spravedlnosti Marie Benešové z ČSSD jen jakýmsi úhybným manévrem a další anomálií tohoto zákona, která měla za cíl zajistit průchod vládou za každou cenu. „Aniž bylo zkoumáno, jaký výsledný efekt tento polodohled vůbec může přinést. Jestli jsem správně informována, ani druhá anomàlie v podobě naprosté libovůle budoucího představitele speciálu si určovat bez pravidel jaké kauzy bude řešit nebyla odstraněna a už se o tomto excesu raději ani nemluví. Zákon to bude mít ve Sněmovně velice těžké, pokud prošel v této podobě jako “ horký brambor “ vládou, která tuto anabázi s ním chtěla mít zjevně rychle ta sebou a je tlačen v takovéto podobě do Sněmovny,“ dodává Benešová. Tím jen potvrzuje informace České justice o tom, že i premiér Bohuslav Sobootka se měl před jednáním kabinetu vyjádřit ve smyslu, aby se zákon na vládě přijal a další jeho ne příli nadějný osud se nechal na poslancích.

Nejen s dohledem nad tzv. Speciálem budou mít poslanci problém. „Očekávám debatu i nad dalšími ustanoveními, zejména o místní příslušnosti soudu v přípravném řízení nebo omezení možnosti atrakce a delegace jednotlivých věcí speciálem,“ reagoval na dotaz předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Mimořádný korupční potenciál

Podle Marka Bendy z opoziční ODS Pelikán vládu pouze uchlácholil kosmetickými změnami, aby zákon vůbec prošel do sněmovny. „To možná stačí členům vlády, ale ne těm, co věci rozumějí. Nad to, jsem výrazným kritikem celého zákona o státním zastupitelství, nejenom absence dohledu. Určitě to se mnou nebude mít lehké. Korupční potenciál tohoto návrhu je mimořádný,“ zdvihá varovný prst Benda.
S návrhem normy jako celkem nesouhlasí ani další poslanec ústavně právního výboru Martin Plíšek z TOP 09. „Podle mého názoru nelze přijímat tento zákon při absenci nové úpravy trestního řádu a bez organizačních změn v soudní soustavě,“ řekl České justici Plíšek s tím, že absenci řádného dohledu nad Speciálem považuje za protiústavní.

Pelikán už několikrát naznačil, že ustupovat už příliš nehodlá. „Bude to určitě boj. Já už jsem v mnoha místech téměř přečerpal svoje hranice ústupků a už mi tam toho opravdu moc nezbývá,“ řekl během jednání vlády. Jeho resort označuje návrh za stěžejní krok k naplnění závazků vládní koalice a zásadní posun v reformě justice.

(epa)