Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Nové trestné činy hanobení třídy a navádění k maření výkonu spravedlnosti mají poslanci schvalovat bez řádné rozpravy

Nové trestné činy hanobení životního stylu třídy,  podněcování nenávisti k homosexuálům, transsexuálům a asexuálům a trestný čin navádění k maření výkonu spravedlnosti mají být schváleny poslaneckou sněmovnou v 1. čtení bez řádné parlamentní rozpravy.

O obsahu návrhu novely trestního zákona, co se týče hanobení životního stylu třídy a podněcování k nenávisti k osobám s jinou pohlavní identifikací Česká justice aktuálně informovala stejně jako o návrhu na nový trestný čin navádění maření výkonu spravedlnosti.

Oba návrhy zavádějící nové trestné činy respektive nové skutkové podstaty mají být schváleny Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení bez řádné rozpravy. Jak je to možné? Oba předmětné návrhy jsou součástí mnohem rozsáhlejší novely trestního zákona, která se týká terorismu, jeho financování, úplatkářství.

Navrhovatel spojil terorismus a hanobení životního stylu třídy a pohlaví

Jakkoli se to zdá právním profesionálům nemožné, Ministerstvo spravedlnosti bez předchozího varování spojilo terorismus, úplatkářství, nový čin svádění k maření výkonu spravedlnosti a nový čin hanobení životního stylu třídy, homosexuálů, transsexuálů a asexuálů dohromady do jedné rozsáhlé novely trestního zákona. Důvodová zpráva k tomu uvádí:

Předkládaný návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, se týká následujících čtyř tematických okruhů:

  1. A) financování a podpora terorismu,
  2. B) svádění k maření výkonu spravedlnosti,
  3. C) úplatkářství, a
  4. D) rasismus, xenofobie a jiná nesnášenlivost.

Nové návrhy skutkových podstat, o kterých Česká justice už informovala, se týkají okruhů B a D.

Kvůli terorismu se má bez rozpravy schválit všechno

Za ještě méně možné považují právní profesionálové fakt, že by novela s takovým obsahem mohla být v Poslanecké sněmovně schválena v prvním čtení, tedy bez všeobecné a podrobné rozpravy. Jenže přesně toto navrhovatel rozsáhlé novely trestního zákona navrhuje. Schválení okruhu „terorismus“ je navázáno na  hanobení životního stylu třídy a sexuální identifikace a navádění k maření výkonu spravedlnosti jako spojené nádoby v jednom návrhu.

Jak to celé Ministerstvo spravedlnosti zdůvodňuje? Všechny okruhy mají společný důvod: terorismus. Podle odůvodnění předmětného návrhu neschválení návrhu by vedlo ke snížení mezinárodního ratingu ČR a „tím k významnému zhoršení přístupu národních finančních institucí na mezinárodní trhy a k omezování či blokování obchodů českých společností na mezinárodním poli. Takové změny by zcela jistě měly v konečném důsledku významný vliv i na hospodářské výsledky celého státu“.

Odůvodnění návrhu, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvém čtení:

Předkládaná novela je velmi naléhavá, neboť pokud by nebyla urychleně schválena, FATF zařadí Českou republiku do skupiny jurisdikcí s nedostatečnými opatření v boji s financováním terorismu, což bude mít řadu politicko-ekonomických důsledků. Pokud nebude Česká republika v tomto směru splňovat mezinárodně stanovené požadavky, bude to mít velmi pravděpodobně vliv na tzv. „rating“ České republiky ze strany mezinárodně uznávaných agentur, které hodnocení FATF berou velmi vážně. Výrazně se tím ovlivní posuzování rizikovosti a důvěryhodnosti země ze strany zahraničních společností a investorů. Důsledkem toho pravděpodobně dojde k významnému zhoršení přístupu národních finančních institucí na mezinárodní trhy a k omezování či blokování obchodů českých společností na mezinárodním poli. Takové změny by zcela jistě měly v konečném důsledku významný vliv i na hospodářské výsledky celého státu. Proto se navrhuje projednat tento návrh zákona podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění zákona č. 40/2007 Sb., tedy aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s tímto návrhem zákona souhlas již v prvém čtení.

(ire)