Nově vzniklá Unie insolvenčních správců chce odstraňovat nešvary v řízeních

V rámci profesních organizací insolvenčních správců vznikla nová organizace – Unie spolků insolvenčních správců, která vznikla spojením regionálních spolků při Krajských soudech v Ostravě, Hradci Králové a Ústí nad Labem.

Unijní členská základna čítá cca 100 insolvenčních správců, což je v současnosti stejná členská základna jako druhý velký spolek insolvenčních správců – Asociace insolvenčních správců.  „V tomto kontextu tedy můžeme hovořit o tom, že insolvenční správci jsou sdruženi ve dvou stejně velkých uskupeních, která se od sebe liší jak způsobem řízení, tak přístupem k zájmům a požadavkům svých členů,“ říká Eva Hepperová, předsedkyně Unie spolků insolvenčních správců.

Jak dále sdělila Hepperová v úvodníku zpravodaje, který USIS vydává, Unie je i nadále otevřena dalším regionům a o vzniku těchto spolků a jejich vstupu do Unie se jedná. Základním impulsem vzniku Unie byla podle jejích slov nespokojenost se současným stavem insolvenčního prostředí a neochota vedení jediného velkého spolku tuto situaci řešit s ohledem na potřeby své členské základny a v kooperaci s členskou základnou. „Věřím, že se tato dvě profesní uskupení budou vzájemně respektovat a aktivně hledat cestu, jak společně prosazovat zájmy všech insolvenčních správců.“

Není smyslem činnosti regionálních spolků, pokračuje dále Hepperová, zavádět zvláštní postupy pro jednotlivé regiony (jak bývá někdy namítáno), ale naopak existenci takových postupů v právní praxi zjišťovat a na úrovní unijního spolku hledat společně řešení sjednocování praxe tak, aby insolvenční proces byl transparentní a předvídatelný. „Jsme přesvědčeni, že tomuto cíli lépe slouží právě dvoustupňový způsob řízení, neboť regionální spolky mají nastavenu vyšší úroveň komunikace se svými členy, pružněji reagují na jejich potřeby, přenášejí rychleji a účinněji vzájemné informace. Tento proces navozuje větší důvěru členů v to, že jsou jejich názory slyšeny, že se s nimi pracuje, že jsou prosazovány jejich většinové zájmy a jsou jim poskytovány informace a služby nezbytné pro výkon jejich činnosti.“

Unie poskytuje členským základnám jednotlivých regionálních spolků informaceprostřednictvím webu, kde správci najdou novou insolvenční judikaturu, monitoring různých článků týkajících se insolvenční problematiky, možnost diskusního fóra mezi členy Unie a cyklus vzdělávání jak se soudci krajských soudů v jednotlivých regionech, tak také další semináře s odborníky v insolvenční oblasti, na které jsou Unií poskytovány výrazné slevy svým členům. Základním účelem Unie je však zejména prosazování společných zájmů v legislativním procesu.

Unie již vyvolala jednání se zástupci MSP, ze kterého vyplynula dohoda o zavedení systému pravidelných setkávání zástupců MSP a předsedů všech insolvenčních spolků, za účelem aktivnější výměny informací a využití takovéto spolupráce v procesu tvorby legislativy a postoupení informací členským základnám týkajícím se jak dozorové činnosti MSP, tak také oblasti vzdělávání. „Unie insolvenčních správců se zasazuje a i nadále bude zasazovat o to, aby se insolvenční prostředí stalo čistším, detekovaly se nešvary, které se za posledních několik let rozvinuly a ve svém důsledku měly za následek degradaci pověsti profese insolvenčního správce a nalezlo a prosadilo se jejich řešení,“ uzavírá Hepperová.

Dušan Šrámek