Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Pavel Zeman: Pokoutně slýchám, že státní zastupitelství pracuje až moc dobře

Vrácení návrhu zákona o státním zastupitelství vládou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana „nepohoršilo ani neobveselilo“. Atmosféra kolem státních zástupců se podle něj změnila. „Ještě před šesti lety bylo vyjadřováno, že státní zastupitelství nic nedělá, že nebojuje účině s korupcí a nešvary ve státní správě. Nyní pokoutně slýchám, že státní zastupitelství pracuje až moc dobře. Já jsem na to hrdý,“ řekl Zeman v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Šanci, že zákon projde, vidí půl na půl.

Ve věci schvalování návrhu zákona o státním zastupitelství se ztotožňuje s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). „Než mít zákon, který nebude odrážet původní principy nebo který by posunul státní zastupitelství tam, kde ho mít nechceme, například omezilo jeho nezávislost, je lepší tu novelu stáhnout,“ uvedl Zeman.
Podle něj bude lepší počkat na situaci, která umožní zákon prosadit. Nejvyšší státní zástupce při hodnocení normy připomenul, že se tvoří již od roku 2011 a v roce 2013 už byla v Poslanecké sněmovně. Z tohoto důvodu k návrhu zákona o státním zastupitelství podle svých slov nyní přistupuje věcně a bez emocí.

Největším trnem v oku je opozici, ale i koaličním partnerům, absence dohledu nad tzv. Speciálním státním zastupitelstvím, které má vyšetřovat korupci a závažnou hospodářskou kriminalitu.

Ministr Pelikán po prvním vládním odmítnutí přišel s variantou omezeného dohledu ze strany Nejvyššího státního zastupitelství, které by do dvou měsíců od návrhu na podání obžaloby mohlo speciálu navrhnout například doplnění dokazování. „Je otázka, jakým způsobem ten omezený dohled bude vypadat. Je otázka, zda dva měsíce na takový přezkum není příliš krátká doba,“ zhodnotil Zeman návrh s tím, že paragrafované znění této změny si ještě neměl možnost prostudovat. Nejvyšší státní zástupce také připomněl, že klíčová bitva o výslednou podobu zákona se odehraje v Parlamentu.

Zákon posiluje postavení i odpovědnost státních zástupců, ruší obě vrchní státní zastupitelství a zavádí od ledna 2017 takzvaný protikorupční speciál pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou.

Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu napsalo, že jeho ambicí není přijít s revoluční změnou. Hodlá prý lépe a precizněji vymezit vzájemné vztahy v soustavě státních zastupitelství.

U vedoucích státních zástupců zákon stanoví funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení. Další novinkou je například pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení, pokud bude hodnocení opakovaně negativní.

(epa)