Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: MSp

Pelikán a Zeman jednal s Poláky a Němci, prodej pyrotechniky v ČR by se měl zpřísnit

Prodej pyrotechniky v České republice by se měl zpřísnit. Novinářům to dnes řekli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po jednání se zástupci německé a polské justice. Účastníci schůzky se shodli na tom, že skladování a prodej výbušnin v tuzemsku je třeba také důkladněji kontrolovat.

Zástupci justice se problémem začali zabývat po zásazích německé policie, která zajistila v Německu zakázanou pyrotechniku nakoupenou v ČR, tyto výbušniny často zneužívají extremisté. „V Německu a Polsku je například prodej zábavní pyrotechniky omezen na posledních několik dní v roce. Stojí za úvahu, zda se nevydat podobnou cestou,“ řekl Pelikán. Nejvyšší státní zástupce Zeman dodal, že se zasadí o to, aby se kontroly pyrotechniky zpřísnily.

Pelikán dnes však nebyl schopen odhadnout, kdy by nějaké zpřísnění prodeje pyrotechniky v ČR mohlo začít platit. „Zatím takhle daleko nejsme, musíme zmapovat stav, protože je to něco, co je napříč řadou resortů. Musíme dát dohromady trochu víc lidí, kteří se tím zabývají a zjistit co se dá dělat,“ řekl Pelikán.

Generální prokurátor v Drážďanech Klaus Fleischmann dnes novinářům řekl, že se objevily útoky a požáry zařízení pro uprchlíky, kde bylo několikrát zjištěno použití pyrotechniky pocházející z ČR. „V Německu je možné koupit výbušniny tři až pět dní v roce a soukromě se smí používat dva dny, 31. 12. a 1. ledna. Zatímco v ČR je možné si pyrotechniku opatřit po celý rok. Jsme velice vděčni, že se čeští kolegové tohoto problému chtějí ujmout,“ řekl Fleischmann.

Německá policie například minulý týden zadržela v saském Freitalu nedaleko Drážďan pět lidí, které podezírá z útoku na uprchlické ubytovny a z vytvoření krajně pravicového teroristického hnutí. Podle prokuratury si skupina pro provedení útoků pořídila v ČR více než sto kusů zábavní pyrotechniky různých typů. Na českých tržnicích je možné koupit i pyrotechniku, která je v Německu ilegální.

Zástupci justice řešili také problém výroby a prodeje drog. V ČR přibývá organizovaných, většinou vietnamských skupin, které se specializují na výrobu a prodej pervitinu do Německa. „Známe případy, kdy jsou pachatelé schopni vyrobit a exportovat z ČR i 25 kilogramů drogy do 48 hodin od objednávky,“ řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Pervitin se vyrábí často z léků pašovaných z Polska, které sice loni zpřísnilo prodej léků obsahujících efedrin, ale toto opatření se zatím neprojevilo.

 

(čtk)