Ministr spravedlnosti varuje před dluhy Foto: MSp

Pelikán nařkl poslance z nezájmu vyšetřovat korupci. Laciná argumentace, kritizují ho

V Poslanecké sněmovně je podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) spousta lidí, kteří nestojí o vyšetřování závažné hospodářské kriminality. To je podle něj významným důvodem, proč panuje mezi zákonodárci tolik výhrad k jím předloženému návrhu zákona o státním zastupitelství. Poslanci oslovení Českou justicí takové nařčení důrazně odmítli a vyzvali ministra k věcné diskuzi.

Poslanců, ústavně-právního výboru, jejichž názor bude pro hlasování na plénu Dolní komory o návrhu zákona o státním zastupitelství klíčový, odmítají zejména absenci dohledu nad tzv. Speciálním státním zastupitelstvím. Úprava, kterou učinil Pelikán v rámci schvalování zákona na vládě, tedy že by nad Speciálem měl mělo mít částečný dohled Nejvyšší státní zastupitelství, jim nestačí. „Těch lidí v parlamentu, kteří nestojí o vyšetřování korupce a závažné hospodářské kriminality je spousta. A mnozí z nich jsou dostatečně zkušení na to, aby si našli zástupné důvody, proč to nepodpořit,“ komentoval výhrady zákonodárců ministr spravedlnosti v pořadu Týden v politice v České televizi.

Podle Pelikána je námitka, že hrozí, že by se Speciál bez kontroly „utrhl ze řetězu“, chabá. Státní zástupci podle něj nezavírají nikoho do vězení a pojistkou tak bude případné rozhodnutí soudu. Ministr si také myslí, že se zde řadu let moc státních zástupců „účelově zveličuje“. „Společnost je masírována výroky o prokurátorské republice. Skutečnost je jiná,“ uvedl Pelikán.

Čtěte také: Debata u Zemana o justici: Způsob, jakým byl vládou protlačen zákon o státním zastupitelství, je naprosto nevídaný, zaznělo

Poslanci jeho kritiku a nařčení z nezájmu na vyšetřování korupce odmítají. Svorně pak volají po věcné debatě bez napadání. „To je samozřejmě demagogická argumentace, která mě u pana ministra překvapuje. Jako kdyby postrádal věcné argumenty. Samozřejmě, že výhrady k návrhu zákona o státním zastupitelství mám a jsou zásadní povahy, neboť v předožené podobě bychom konstituovali instituci s nebezpečnou koncentrací moci, bez možnosti kontroly jejího případného zneužití. To nemá s vyšetřováním hospodářské kriminality nic společného,“ řekla České justici exministryně spravedlnosti Helena Válková.

Předsedkyně podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu Helena Válková a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc Foto: archiv
Předsedkyně podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu Helena Válková a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc Foto: archiv

Podle předsedy ústavně právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) přijetí zákona zdržuje sám Pelikán a to už jak dříve z pozice náměstka nebo z nynější pozice šéfa resortu. Jako potrefená husa, na kterou mohlo Pelikánovo nařčení mířit, se prý necítí. „Už proto, že jsem v minulosti řadu protikorupčních opatření ve sněmovně prosadil či podpořil. Konkrétní znění zákona nekritizují jen poslanci, ale především experti na trestní právo. Nahrazovat chybějící argumenty napadáním poslanců debatě příliš nepomůže,“ řekl Tejc s tím, že Pelikán by měl konkrétní podezřelé poslance jmenovat.

Čtěte také: Pelikánův návrh na dohled nad Speciálem je nekoncepční a nestandardní, míní odborníci

Další právní expert sociální demokracie Jan Chvojka se pozastavuje nad tím, kde Pelikán načerpal své poznatky o poslancích, když mezi nimi tráví minimum času. „S kolegy z UPV jsme samozřejmě připraveni vést o návrhu odbornou diskuzi. Podobné výroky do ní určitě nepatří,“ dodal Chvojka.

Exministr Pavel Blažek (ODS) zase soudí, že Pelikánovy výroky jsou jen kouřovou clonou k zakrytí problémů resortu spravedlnosti. „Jde jen o typický marketingový výkřik z hnutí ANO snažící se zakrýt nulové až záporné výsledky resortu spravedlnosti svedením odpovědnosti na Poslaneckou sněmovnu,“ řekl Blažek České justici.

Podle Martina Plíška z TOP 09 dělá ministr spravedlnosti zatím všechno proto, aby ústavně právní výbor sněmovny návrh zákona odmítl jako celek. „Na podobné urážky poslanců nemá smysl reagovat. Navíc, chce snad pan ministr říct, že se v současné době závažná hospodářská kriminalita nestíhá?,“ ptá se Plíšek.

Poslankyně Marie Benešová kritizuje nejen absenci dohledu nad Speciálem Foto: archiv
Poslankyně Marie Benešová kritizuje nejen absenci dohledu nad Speciálem Foto: archiv

Hlasitou kritičkou zákona je i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD). Způsob, jakým vláda návrh schválila, označila už dříve za nevídaný. Podle ní teď ministr staví odpůrce zákona do šiku jako ty, kteří odmítají bojovat s korupcí a hospodářskou kriminalitou. „Je to bohužel jen laciná rétorika, která má zřejmě zastrašit kritiky zákona. Až bude mít pan ministr tolik zkušeností s bojem se zločinem v ČR jako já, budu jeho slova snad i brát vážně,“ sdělila exministryně spravedlnosti České justici.

Návrh, který několik let vznikal na ministerstvu spravedlnosti, má kromě vzniku Speciálního státního zastupitelství posílit postavení i odpovědnost státních zástupců a zrušit obě vrchní státní zastupitelství. U vedoucích státních zástupců zákon stanoví funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení. Další novinkou je například pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení, pokud bude hodnocení opakovaně negativní.

K návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, výhrady vznesla i Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád. Legislativní rada vlády nakonec zákon doporučila ke schválení, vadil jí ale právě chybějící dohled nad protikorupčním speciálem.

Eva Paseková