Polsko podle Jaglanda riskuje žaloby, potrvá-li ústavní krize

Polský ústavní soud je v současné době ochromený, a pokud bude tato krize pokračovat, země podstupuje riziko žaloby u Evropského soudu pro lidská práva. Ve Varšavě to dnes řekl generální tajemník Rady Evropy (RE) Thorbjørn Jagland.

„Panují obavy, že pokud ústavní krize potrvá, Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku by mohla přijít nová stížnost nebo návrh,“ uvedl norský politik na tiskové konferenci, kterou uspořádal v polské metropoli.

Konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) od říjnového výrazného vítězství v polských parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patří k nim novela zákona o ústavním soudu. Ústavní experti RE z takzvané Benátské komise varovali, že kroky vlády vůči ústavnímu soudu „oslabují demokracii, respektování lidských práv a právní stát“.

„Vysoké kvorum pro usnášeníschopnost, požadavek dvoutřetinové většiny pro přijetí rozhodnutí a striktní pravidla, která znemožňují řešit naléhavé případy, zejména v jejich celkovém účinku, by způsobily neúčinnost (ústavního soudu),“ konstatovala Benátská komise.

Podle agentury Reuters evropští činitelé sice tento týden budou ve Varšavě jednat o stížnostech na údajné nedemokratické postupy v Polsku, ale nezdá se pravděpodobné, že by Evropská unie nyní chtěla s touto zemí zahájit spor. A to vzhledem k nynější migrační krizi a k blížícímu se referendu v Británii o setrvání v EU.

(čtk)