Podle logiky cenzorů by tento snímek měl být upraven tak, aby lidé nepropadli stereotypu, že na lodích do Evropy přijíždějí tisíce osob z Asie a Afrky. Ilustrační foto: Wikipedia

Varování: ČR nabývá význam jako tranzitní země pro migranty z Asie a Afriky

Uzavírání hranic a přísné azylové zákony vyvolávají potřebu nalézání nových tras, kudy se migranti z Asie a Afriky dostanou do střední Evropy. Také Česká republika získává význam, jmenovitě na naši zemi ukazuje Jochen Oltmer z univerzity v Osnabrücku.

V souvislosti s restriktivní azylovou politikou Rakouska a se zaváděním kontrol na hraničních přechodech na jižní hranici Rakouska a mezi Rakouskem a Itálií získává na významu jako tranzitní země Česká republika. Uvedl to pro deník Focus pracovník výzkumu migrace na univerzitě v Osnabrücku Jochem Oltmer.

Podle jeho slov budou uprchlíci hledat nové způsoby, jak se dostat do střední Evropy, především do Německa, a tak se další země ocitnou pod tlakem vlny migrantů. Podle Oltmera by další trasa po pevnině mohla vést přes Rusko, přes Ukrajinu a přes Bulharsko „Také Česká republika získává na významu,“ říká doslova Oltmer.

Čtěte také: Rakousko schválilo zákon o výjimečném stavu, kdy nevpustí do země žádné uprchlíky

Podle jeho slov Rakousko dlouho trvale čelilo  vysokému počtu uprchlíků ve vztahu k domácímu obyvatelstvu..Restriktivní uprchlickou politikou země ztratila svou roli jako důležitý cíl pro ty, kteří hledají ochranu. Kromě toho Rakousko bylo považováno za tranzitní země směrem na Německo a severní Evropy.Tato funkce omezily hraniční kontroly.

Pod silným tlakem se uzavřením Balkánské stezky ocitla Itálie, kam oficiálně od začátku roku přicestovalo na lodích z Libye 20 000 migrantů. Itálie byla ještě v roce 2015 tranzitní zemí do Rakouska a Německa, což se nyní mění a mnoho migrantů v zemi zůstává. Proto Itálii vyděsila opatření, která byla ve středu oznámená Rakouskem.

Podle Jochema Oltmera bude mít zavedení hraničních kontrol mezi Rakouskem a Itálií dopad nejen na Itálii, ale rovněž na Francii a Švýcarsko. Z těchto zemí se mnou stát nové tranzitní země do Německa, Dánska a Švédska, vysvětluje. „Na Evropu budou i nadále útočit tisíce uprchlíků, dokud v Evropě bude naděje na lepší život, budou znovu a znovu hledat způsoby, jak se tam dostat,“ uzavírá německý deník Focus rozhovor s Jochemem Oltmerem.

(ire)