Za posudky v kauze Kramný padla podmínka. Foto: archiv

Za poskytnutí snímků v kauze Kramný egyptský advokát v ČR skončil

Česká advokátní komora (ČAK) uložila nejpřísnější možný trest egyptskému právníkovi, který poskytl médiím snímky zesnulé manželky a dcery svého klienta Petra Kramného. Kirolis Izzat Bašír už nesmí na území ČR vykonávat advokacii, protože byl vyškrtnut ze seznamu zahraničních advokátů. Uvedla to mluvčí ČAK Iva Chaloupková s tím, že rozhodnutí již nabylo právní moci.

Bašír podle mluvčí v rámci zastupování Kramného získal a následně přeposlal televizi Nova několik desítek kusů fotografií ženy a dívky, které zemřely v hotelovém pokoji na dovolené v Egyptě. V té době už byl Kramný obviněn z jejich vraždy, za niž byl později nepravomocně odsouzen k 28 letům vězení. Na vedení ČAK, tedy profesní organizace advokátů, se v květnu 2014 s informací o zaslaných snímcích obrátila přímo redaktorka Novy. Kontrolní rada komory následně na advokáta podala kárnou žalobu.

„Kárný senát ČAK žalobu projednal a konstatoval, že kárně obviněný advokát se kárného provinění dopustil, protože při výkonu advokacie porušil zákon o advokacii i pravidla profesionální etiky advokáta. Porušil zejména povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb, dále nejednal čestně a svědomitě a nepostupoval tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu,“ popsala Chaloupková.

Komora Bašírovi uložila jako kárné opatření vyškrtnutí ze seznamu advokátů, které znamená zákaz dalšího výkonu advokacie v ČR.

Sedmatřicetiletého Kramného z Karviné uznal letos v lednu vinným ostravský krajský soud. Podle nepravomocného rozsudku muž zabil v červenci 2013 svou šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru elektrickým proudem. Egyptské úřady dříve došly k závěru, že obě zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Tamní experti ale žádný jed neobjevili. Kramný vinu popírá a tvrdí, že celá rodina měla žaludeční problémy.

(čtk)