Sněmovna vydala předsedu hnutí ANO Adreje Babiše k trestnímu stíhání Foto: FB

Babiš navštívil chátrající věznici, slíbil peníze na její opravu

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes v Uherském Hradišti slíbil, že sežene peníze na rekonstrukci někdejší věznice. Po opravě by zde měl být památník obětí komunismu a areál by se měl stát sídlem státních institucí v čele s okresním soudem, který věznici momentálně spravuje.

Babiš uvedl, že o existenci chátrajícího areálu donedávna vůbec nevěděl. „Ani jsem netušil, že tady byla takováhle věznice. Asi nemám dobré znalosti naší historie. Rozhodně by to mělo být zachováno jako hrozná památka na naši hroznou historii,“ uvedl Babiš.

Podle něj do týdne ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu připraví návrh dohody, ke které kromě tohoto úřadu a ministerstva financí přistoupí i ministerstvo kultury, okresní soud, hejtmanství či uherskohradišťská radnice. Ministerstvo spravedlnosti nedávno označilo objekt za nepotřebný.

Podle ministra Roberta Pelikána (ANO) jeho oprava přesahuje možnosti resortu. Náklady jsou odhadovány ve stamilionech korun, mluví se o částkách od 300 milionů až po miliardu. Předsedkyně soudu Hana Kurfiřtová s názorem Pelikána nesouhlasí. Po příslibu opravy věznice a jejího využití i pro soud by však souhlasila s převodem areálu na ÚZSVM.

Tento úřad by podle Babiše měl vyhotovit novou studii využití bývalé věznice, kde by se počítalo s umístěním institucí i s památníkem. „Budeme potom hledat zdroje, abychom to dali do pořádku. Já mám vždycky krátké termíny. Stát funguje jako moloch, ale budu to tlačit dopředu,“ uvedl Babiš. Dodal, že zdroj financování rekonstrukce by mohl být znám do konce roku.

O památník totality by se s městem mělo postarat ministerstvo kultury. „Toto místo je dotýkané obrovskou bolestí našich předků a stále ještě jsou mezi námi lidé, kteří to zažili. Má to autentickou výpovědní hodnotu v nezměněnosti dispozice od 60. let. I když je to menší část areálu, významově je velmi důležitá,“ řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Posun ohledně chátrající věznice potěšil starostu města Stanislava Blahu. „Návštěv tady dříve už byla řada, ale po dnešku jsem optimistou. Teď bude důležité, aby se jednotlivé složky státu dokázaly mezi sebou dohodnout, aby vznikl materiál, který by popsal, co ve které části areálu by mohlo v budoucnu být,“ řekl Blaha.

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Další záměry využití se neuskutečnily, a to včetně nápadu z 90. let minulého století, kdy se uvažovalo o obnovení věznice a vzniku justičního areálu. Budovu se pak pokusila od ministerstva získat zpět radnice, ale neúspěšně. Objekt nyní spravuje okresní soud, který jeho část využívá k uskladnění spisů.

(čtk)