Představitelé Senátu s vedením Soudcovské unie Archivní foto: Senát PČR

Konference Soudcovské unie: Zřízení Nejvyšší rady soudnictví je nutnost

Zhruba padesátka zástupců Soudcovské unie (SU) se minulý týden sešla při debatě nad reformou justice. „Soudcovská unie považuje změnu modelu správy soudnictví za nutný předpoklad k zajištění řádného chodu soudnictví,“ komentovali dnes zástupci SU závěr konference. Debatovalo se i nad parametry, které by měl justiční samosprávný orgán mít.

Justice o vytvoření zastřešujícího orgánu, který by měl mít na starosti i její správu, usiluje dlouhodobě. Současný ministr Robert Pelikán (ANO) ale myšlence není příliš nakloněn.

Soudcovská unie i nadále trvá na svém dlouhodobě vyjadřovaném závěru, že dosavadní model státní správy soudů v ČR není funkční. „Zřízení orgánu typu Nejvyšší rady soudnictví umožní zejména odborný a kontinuální přístup k problémům soudnictví a tím zlepšení výkonu primární funkce soudů – poskytování ochrany práv účastníkům řízení v potřebné kvalitě i rychlosti,“ uvedli zástupci SU v tiskové zprávě.

Soudci se shodli, že současný model nemá budoucnost a justici spíše škodí.

Nejvyšší rada soudnictví by podle závěrů konference SU měla být nejen se zastoupením soudců, ale i členů nominovaných zákonodárnou mocí. S odkazem na mezinárodní dokumenty SU trvá na většinovém zastoupení soudců. Soudce by volili samotní soudci. Na konferenci proběhla také debata o pravomocích, které by orgán měl mít a pojmenovávaly se jeho případné klady a zápory nebo jeho vztah k předsedům soudů.

Na rozdíl od sněmů SU na toto jednání nebyl pozván nikdo mimo členské základny SU, tedy ani zástupci ministerstva spravedlnosti či Poslanecké sněmovny a Senátu, jak bývalo vždy zvykem.

(epa)