„Zde se mi zdá, že se to minulo,“ řekl ministr. „Netajím se tím, že předseda soudu musí přijmou jistá sebeomezení tak, aby veřejnost neměla pochyb o tom, že nedochází k ovlivňování.,“ uvedl ministr. Foto: MSp

Ministerstvo rozdělí novelu trestního zákoníku. Hanobení třídy a rasy se nebude schvalovat společně s financováním terorismu

Rozsáhlou novelu trestního zákona, která se týká terorismu, jeho financování, úplatkářství a která také obsahuje rozšíření působnosti trestných činů hanobení či podněcování k nenávisti Ministerstvo spravedlnosti rozdělí na dvě samostatné novely. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce, aby část týkající se terorismu prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně ve zrychleném režimu bez rozpravy.

Ministerstvo spravedlnosti původně bez předchozího varování spojilo terorismus, úplatkářství, nový čin svádění k maření výkonu spravedlnosti a nový čin hanobení životního stylu třídy, homosexuálů, transsexuálů a asexuálů dohromady do jedné rozsáhlé novely trestního zákona. Podle odůvodnění by neschválení návrhu by vedlo ke snížení mezinárodního ratingu ČR a „tím k významnému zhoršení přístupu národních finančních institucí na mezinárodní trhy a k omezování či blokování obchodů českých společností na mezinárodním poli. Takové změny by zcela jistě měly v konečném důsledku významný vliv i na hospodářské výsledky celého státu“.

Právě tento postup ale odpůrci návrhu podrobili tvrdé kritice. Pelikán proto otočil. „Přiznám se, že jsme tuto novelu chápali i v téhle části jako něco, že potvrdí pravdy ve společnosti obecně přijímané. Ukázalo se k mému skutku, že tomu tak není a že je to velmi kontroverzní téma,“ uvedl ministr v Otázkách Václava Moravce.

Ministerstvo proto rozhodlo, že novelu rozdělí na dvě samostatné části. „Skutečně budou vyňaty všechny tři ostatní tematické okruhy, které byly obsaženy v návrhu zákona zaslaném do mezirezortního připomínkového řízení,“ řekla České justici Kristina Labohá z tiskového oddělení MSp.

Nové rozdělení:

  1. A) financování a podpora terorismu,
  2. B) svádění k maření výkonu spravedlnosti,
  3. C) úplatkářství, a
  4. D) rasismus, xenofobie a jiná nesnášenlivost.

Do vlády tedy bude předložen návrh zákona, který bude obsahovat pouze novelizační body týkající se financování a podpory terorismu. Tyto novelizační body budou upraveny v návaznosti na vypořádání zásadních připomínek ostatních připomínkových míst.

Novelu v ČT kritizoval i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Vadí mu přílišné jednotlivosti, kterými se předloha zabývá. „Cesta k podrobnostem jednou skončí tak, že nebudeme mít vraždu, ale budeme mít skutkovou podstatu vražda na ministerstvu zemědělství,“ parafrázoval Baxa slova Otakara Motejla. „Musíme si uvědomit, co je rub toho všeho a ten je omezování svobody projevu. S tím by mělo být nakládáno opravdu opatrně,“ dodal Baxa.

Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že se opírá o rozhodnutí Rady EU z listopadu 2008, které plánuje prostřednictvím trestního práva bojovat proti rasismu a xenofobii.

(epa)